Soudy budou moci častěji ukládat peněžité tresty

Foto: Ichigo121212, Pixabay / CC0

Místo krátkodobého vězení pokuta. Soudy budou moci mnohem častěji ukládat peněžité tresty. Počítá s tím novela, kterou schválil Senát.

Foto: Pixabay / CC0

Ve vězení končí i lidé, kteří mají na svědomí méně závažnou kriminalitu, například neplacení výživného, krádež, nebo vážnou autonehodu. Vězení jim převrátí život, po propuštění složitě hledají práci a těžko tak mohou zaplatit škody, které způsobili.

Peněžitý trest by měl pomoci s přeplněností českých věznic, navíc by se okamžikem zaplacení zahladil, pokud ho soudy neuložily pachateli za zvlášť závažný zločin. Zákon také prodlužuje lhůty pro zaplacení a stanoví přepočet pro přeměnu nezaplaceného peněžitého trestu v odnětí svobody.

Poslanec Feri: V ukládání peněžitých trestů jsou mezi soudy velké rozdíly

Česko patří v rámci Evropy k zemím, kde je v přepočtu na množství obyvatel nejvíce vězňů a jejich tresty patří ve srovnání se čtyřmi desítkami dalších států k těm nejdelším. Například v roce 2018 bylo v českých věznicích 209 lidí na 100.000 obyvatel, zatímco průměr 44 sledovaných zemí je 103 vězňů na 100.000 obyvatel.

Dominik Feri | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

Poslanec Dominik Feri z TOP 09 upozornil, že v současnosti některé soudy peněžité tresty udělují mnohem častěji než jiné:

"V Domažlicích uloží 60 procent peněžitých trestů, zatímco v ne tak dalekých Strakonicích je to 25 procent. Skladba trestné činnosti nemůže být tak odlišná na to, aby tam ty rozdíly byly takto velké."

Například v Německu tvoří peněžité sankce 80 procent uložených trestů a v Maďarsku téměř polovinu.

Zvyšuje se hranice způsobené škody

Senátoři také zvýšili hranici způsobené škody, kdy se skutek stává trestným činem, a to na dvojnásobek. Například krádeže tak budou nově posuzovány jako trestný čin v případě škody 10.000 korun a vyšší.

Zdeněk Hraba | Foto: archiv ČRo

Proti tomu protestovali senátoři STAN, ale neúspěšně. Poukazovali na to, že se tím uměle sníží trestná činnost, a naopak zvýší počet majetkových přestupků, které budou muset vyřizovat obce. Senátor za STAN Zdeněk Hraba upozornil také na to, že dvojnásobným zvýšením škody velkého rozsahu až na deset miliónů se sníží tresty za úplatkářství.

Novela umožní více využívat dohodu o vině a trestu

Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, má také umožnit více využívat dohodu o vině a trestu i v případě závažnějších trestných činů. Dnes je možné dohodu uzavřít u trestných činů s horní hranicí trestní sazby do deseti let vězení, což je podle autorů novely hlavním důvodem, proč se tolik nerozšířila.

Možnost podmínečného propuštění po odpykání třetiny trestu novela navrhuje i pro lidi, kteří byli poprvé odsouzeni za některé zvlášť závažné zločiny.

V České republice je v současné době dohromady 35 věznic, z toho 10 je vazebních. Chybí v nich zhruba 700 míst.