Soutěž o Český kalendář má vítěze

Před koncem roku jsme vyhlásili soutěž o Český kalendář. Už byla uzavřena a výherce, který získal kalendář, vylosován.

Děkujeme za velké množství odpovědí na naši soutěžní otázku. Ta zněla: Víte, jak se jmenoval první Čech, který stanul na území Antarktidy? Napověděli jsme vám, že to bylo v roce 1929. Kdo jste odpověděli, že to byl Václav Vojtěch, pak jste odpověděli správně a postoupili jste do losování. Ale ještě vás bude chvíli napínat. O Václavu Vojtěchovi se kalendáři mimo jiné dozvíte:

"Američan Richard Byrd ohlásil v tisku první výpravu do Antarktidy. A Vojtěch mu psal, ale Byrd se chtěl zbavit neúnavného pisatele, kterého považoval za dobrodruha a vyzval ho k osobnímu setkání na Novém Zélandě. Václav Vojtěch prodal co mohl, sebral všechny peníze a dokumenty, vybavil se na delší cestu a jel. Dostal sice podřadný úkol, musel celý den házet uhlí, ale byl šťastný. Tak se tal topičem na lodi zásobující základnu Malá Amerika na antarktickém pobřeží."

Tak začíná příběh Václava Vojtěcha. Byrd nelitoval, že ho vzal sebou a po návratu se v Česku Vojtěch dočkal slavného uvítání, přednášel, psalo se o něm. A takových příběhů je v Českém kalendáři, který vydal Mezinárodní český klub, celá řada.

Ale už nebudu napínat. Výhercem soutěže se stává Baštová Hana, Vlčice. Gratulujeme a posíláme kalendář.