Soutěž Radia Praha se tentokrát týká knih a jejich autorů

Napište nám, který český spisovatel nebo kniha vás zaujali a proč? Tak zní letošní otázka soutěže Radia Praha. A na její první část, tedy spisovatele, který zaujal, jsem se zeptala svých kolegů.

Spisovatel, který čtenáře zaujal, vlastně vůbec nemusí být jeho oblíbený. Naopak, zaujmout může i spisovatel, nad jehož knihami člověk kroutí hlavou. My ale zůstaneme u těch oblíbených. Nad otázkou si jako první lámal hlavu šéfredaktor Gerald Schubert.

"Můj oblíbený český spisovatel je Karel Čapek. Je to taková klasika z doby, která je z dnešního hlediska už dávno, ale má to na druhé straně rysy občas i science-fiction a je tam velmi často takový ten nápad, který mi přijde hodně český...možná, že ne, ale pražský, ten nápad, že člověk něco vynalezne, něco vyvíjí, co pak už nekontroluje a je to pak silnější než on sám. Je to takový starý motiv, já jsem u toho musel myslet samozřejmě např. na golema. Tak to je něco, co mě docela zaujalo."

A Karel Čapek byl v naší anketě jmenován ještě jednou. Tentokrát jej za svého nej spisovatele označila Andrea Fajkusová ze španělské redakce.

"Myslím si, že jeho myšlenky, které vyslovil, napsal ve 20. a 30. letech, dodnes platí. Například jsem nedávno četla jeden jeho fejeton nebo novinový článek, který se týkal politických stran a parlamentní demokracie. To, co tam tehdy psal, platí, domnívám se, i dnes. Už tehdy se mu zdálo, že systém politických stran je překonaný a mělo by se možná uvažovat o jiném způsobu demokracie."

To, že se mezi oblíbenými spisovateli objevil Čapek, se jistě dalo očekávat. A stejný případ je i Jaroslav Hašek. Jeho osudy Dobrého vojáka Švejka byly první knihou, kterou samostatně a bez donucení přečetl Josef Kubeczka.

"Pak se to taky v mém životě mnohokrát projevilo, protože jakmile padlo v hodině českého jazyka, že se bude psát slohová práce na nějaké téma, tak pokud to jen trochu šlo nahnout, tak to vždy byly Osudy dobrého vojáka Švejka a Jaroslava Haška. Dokonce jsem přemýšlel o tom, že kdyby byly k dohlednání všechny ty stati, články a výpotiny, které jsem ze sebe vydal, tak bych mohl vydat i sborník na toto téma. Byl by to zajímavý pohled do hlubin študákovy duše, protože jsem s tím začal možná někdy v šesté třídě a končil maturitní písemkou."

A nakonec ještě oblíbený autor Petera Gabaľa:

"Já jsem v raném mládí naprosto propadl kouzlu vypravěčství Bohumila Hrabala, které v osmdesátých letech mělo ještě doznívající příchuť zakázaného ovoce. Od té doby jsem trošku vystřízlivěl, nicméně zůstaly ve mě dvě věci. První je, že nic není jenom černé a bílé a ke každému postřehu se dá přidal ještě další a další a ještě jinačejší. A taky že ať jsme takoví nebo makoví, tak v každém z nás se dá najít ta perlička na dně."

Já jen doplním, že na vaše odpovědi čekáme do 15. června. Nejlepší příspěvek bude odměněn týdenním pobytem pro dvě osoby v Praze. Cenu pro vítěze soutěže věnuje sponzor pořadu PARKHOTEL.

Soutěž Radia Praha 2010