Sparta zlomila aténské prokletí

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Fotbalisté pražské Sparty zaskočili Panathinaikos Atény. V úvodním zápase 3. předkola Ligy mistrů porazili řecký tým 3:1. Hosty nezachránila ani zvučná jména v sestavě a letenský celek tak má slušné naděje na postup do play-off.

Foto: ČTK
Panathinaikos je pro české celky noční můrou. Pětkrát v řadě totiž naše mužstva z evropských pohárů vyřadil. Samotná Sparta jeho formu odnesla dvakrát. I proto si při losu přála aténský tým ze všech nejméně. Jenomže každá série jednou končí a Pražané k tomu v úterním večeru udělali významný krok. Letenský kouč Jozef Chovanec nezakrýval po zápase spokojenost a následně popsal, co rozhodlo o výhře jeho svěřenců.

"Jsem rád, že jsme tu sérii dnešním zápasem ukončili. Je potřeba říct, že se na naši stranu přiklonilo i štěstí, ale bylo to díky tomu, že naši hráči do toho dali potřebný um a odvahu. Jsem rád, že utkání zvládli, protože pro mladý tým je strašně důležité odehrát zápasy se šťastným koncem."

Foto: ČTK
Plný emocí byl po závěrečném hvizdu šťastný střelec třetího gólu Luboš Kalouda, který se stal střídajícím žolíkem Sparty.

"Nádhera, šel jsem za stavu 2:1, kdy to bylo trochu těžší. Navíc ze začátku jsem fauloval, pak mě obehrál, tak jsem si říkal, že to musím nějak napravit. Děkuju bohu, že to tam spadlo, pomohl jsem týmu třetím gólem a určitě teď máme do odvety lepší pozici."

Klíčovou postavou celého utkání byl sparťanský brankář Jaromír Blažek. Ten sice za stavu 2:0 zavinil penaltu, ale posléze ji i chytil, což byl hodně důležitý moment. Tváří v tvář proti němu selhal Djibril Cissé. Blažkovi však bylo po devadesáti minutách vítězství 3:1 skoro málo.

Foto: ČTK
"3:0 by bylo lepší. Kdyby Bony dal třetí gól ze začátku druhé půle, tak to mohlo být veselejší. Zase jsme si nechali dát hloupý, zbytečný gól."

Přes nadějný výsledek brzdil trenér Chovanec optimismus v řadách svých hráčů i veřejnosti. Ve hře Sparty našel mnoho chyb. Ty podle něj především pramenili z nezkušenosti kádru.

"Triviální situace - málá domů Luboše Houška, obrovská šance, další chyba při penaltě, při gólu Panathinaikosu, hrubá chyba obránce Ondry Kušmíra. Obrovsky nás podržel Jarda Blažek, ale bylo vidět, že Panathinaikos tady chce hrát aktivně a z toho pramenily ty nevynucené chyby. To se nám stalo už v Teplicích, trápí nás časté ztráty míčů. To je také o zkušenosti hráčů, ale pokud je hráči načerpají, tak ty situace budou řešit daleko rutiněji. Proto dáváme akcent na výkon na hranici možností a nahrazovat to ještě vůlí a bojovností."

Těchto chyb se musí Sparťané v odvetě vyvarovat, neboť v 70tisícovém kotli aténského Olympijské stadionu by mohly mít fatální následky.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio