Šperkař Jiří Urban vyrobil kopii tisíc let staré císařské koruny

Foto: ČTK

Na Karlštejně slavnostně odhalili kopii koruny císařů Svaté říše římské. Pro Středočeský kraj ji na zakázku vyrobil šperkař Jiří Urban. Pracoval na ní 14 měsíců a musel se naučit zapomenuté technologie.

Foto: ČTK
Císařská koruna byla vyrobena pravděpodobně v roce 962 v Římě. Skládá se ze 14 tisíc kovových dílků a v roce 1355 jí byl korunován Karel IV. Když se Jiří Urban přihlásil do výběrového řízení, nevěděl, že se jedná o repliku jedné z nejvzácnějších evropských památek. Myslel si totiž, že koruna bude součástí průvodu v dobových kostýmech z Prahy na Karlštejn.

Foto: ČTK
"Teprve když přišla výzva, jsem se natvrdo dozvěděl, o co půjde. Asi deset dnů jsem nespal a opravdu jsme pracovali se synem a blízkým okolím na rozpočtu, technologickém postupu, historickém a technologickém rozboru a dalších nutných věcech,"

řekl Jiří Urban. Originál koruny byl původně na Karlštejně. Nyní je v klenotnici ve vídeňském Hofburgu, kam ho nechal v době husitských válek odvézt Zikmund Lucemburský. Šperkař Jiří Urban měl k originálu exkluzivní přístup. Klenot ale není v dobrém stavu, pohromadě ho drží jen drátky a železné obruče, a proto se s ním nedalo moc manipulovat. Bohatě zdobená koruna je vykládaná stovkami perel, jsou tu granáty, smaragdy, smalty, složité filigrány.

"Zpočátku se mi zdála přezdobená. Prostě jako dort,"

zhodnotil Jiří Uban první dojem. Pak ale dort ochutnáte a zjistíte, jak je koruna krásná a stále více pronikáte do její symboliky. Její desky připomínají půdorys baziliky. Na smaltech jsou vyobrazeni král David jako symbol spravedlnosti, Šalamoun jako symbol moudrosti a prorok Izajáš a král Ezechiáš jako rádcové.

Jiří Urban,  foto: ČTK
"Je to celý Starý zákon, kniha Genesis. To všechno si člověk k tomu musí načíst, aby věděl, co dělá. Po této stránce je koruna nádherná."

Kolik je na ní perel, kamenů, napodobenin?

"Spočteno to mám. 1100 perel, 92 velkých kamenů. Ty byly nahrazené skleněnými kompozicemi vinutých perel, protože najít něco takového znovu v přírodě prakticky nelze a syntetické kameny jsou moc čisté. A pak je tam 80 až 90 přírodních kamenů. Je jich tam opravdu hodně."

Jiří Urban,  foto: ČTK
Váží koruna stejně jako originál - 3,5 kilogramu?

"Ne, tato váží 2 kila 80 gramů. Originál váží 3 kila a 400 gramů přibližně. Je to rozdíl zhruba v tom přepočtu váhy skla na kámen a také stříbra na zlato, takže to tak zhruba odpovídá."

Jiří Urban korunu vyráběl 14 měsíců a denně věnoval práci 12 až 14 hodin. Koruna by měla být střídavě na Karlštejně a také jako součást expozice o středověkých Čechách v centru Prahy. Jiří Urban má za sebou i další prestižní zakázky. Papeže Jana Pavla II. jeho zlacený cestovní kříž natolik zaujal, že mu doručil osobní dopis s poděkováním. Dělal i šperky pro britskou královnu Alžbětu II. jako dar města Brna. Byly to náušnice, náramek, náhrdelník a prsten - to všechno v osmnácti karátovém zlatě se spoustou granátů.