Špidla a svěřenecké fondy

kojenec

Až padesát tisíc korun chce vicepremiér a předseda sociální demokrace Vladimír Špidla věnovat ze státního rozpočtu každému novorozenému dítěti, aby tak podpořil populační politiku státu. Připravila Milena Štráfeldová.

Disponovat s těmito finančními prostředky by mohli občané po dosažení plnoletosti, do té doby by je spravoval tzv. svěřenecký fond jako dlouhodobou úložku. Využití této částky by přitom i nadále bylo vázáno jen na zákonem stanovené účely, například na koupi bytu nebo na dosažení dalšího vzdělání. Špidla svůj záměr vysvětluje demografickou situací v zemi. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Václav Svoboda k tomu uvedl:

"Hlavní důvod je zvrátit nepříznivý populační vývoj výraznějším příspěvkem. Bylo by to pološné, netýkalo by se to rodin podle výdělku, ale týkalo by se to všech dětí, které by se narodily."

Návrh vicepremiéra Špidly na vznik tzv. svěřeneckých fondů je v krátké době již třetí návrh na zvýšení sociálních příspěvků ze státního rozpočtu. Počátkem minulého týdne Špidla předložil vládě návrh zákona o plošném vyplácení rodičovských příspěvků bez ohledu na majetkové poměry rodiny, krátce na to oznámil, že od října se zvyšuje životní minimum, a v důsledky toho i sociální dávky jako přídavky na děti, příspěvek na bydlení či porodné. To vše v situaci, kdy stát je zadlužen částkou přesahující 400 miliard korun. Jen vznik svěřeneckých fondů by při současné porodnosti každoročně zatížil státní rozpočet zhruba 4,5 miliardami korun. Opozice proto Špidlovy návrhy považuje za součást předvolebního boje. Místopředseda ODS Petr Nečas například prohlásil, že se jedná o další rozmach paternalistického opatrovatelského státu, který na sebe bere pravomoci a práva rodičů. Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová prohlásila, že sociální podporu je třeba věnovat rodinám, které ji skutečně potřebují. Podle ní se v této zemi ztratilo již mnoho peněz z bank a kampeliček, a stejný osud by mohl potkat i svěřenecké fondy.