Špidla v Rumunsku: EU a obchod

Rumunský premiér Adrian Nastase a Vladimír Špidla, photo: ČTK

Český předseda vlády Vladimír Špidla se během prvního dne v Rumunsku setkal se všemi nejvyššími ústavními činiteli země: s premiérem Nastasem, prezidentem Ilieskem a s předsedy horní a dolní komory parlamentu. Premiér po jednání mezi čtyřma očima se svým rumunským protějškem neopomenul zdůraznit tradičně dobré vztahy mezi Československem a Rumunskem. Hned úvodem jsem se ho proto zeptal, jestli má jeho vláda ambice tyto vztahy povýšit na nadstandardní, jako například se Slovenskem.

Rumunský premiér Adrian Nastase a Vladimír Špidla,  photo: ČTK
"To si nemyslím. Ale v době, kdy se česko-rumunské vztahy zakládaly, tak to určitě hrálo svou roli, a určitě to dílčí roli hraje stále. Ale to, proč jsou vztahy mezi námi a Rumunskem docela dobré, je dost jednoduché, protože od roku 1919, kdy jsme navázali diplomatické vztahy a kdy jsme spolu žili kruté 20. století, tak v žádné - pro Československo osudové chvíli - nebylo Rumunsko z našeho hlediska na špatné straně. V roce 1968 bylo jediným státem Varšavské smlouvy, který se odmítl podílet na naší okupaci."

Vraťme se do současnosti. O čem jste pane premiére jednal s rumunskými nejvyššími představiteli?

"Ve všech případech byl základním tématem vstup Rumunska do EU, názory na západní Balkán a podpora česko-rumunských obchodních vztahů. Proto je tady mimo jiné velmi silná podnikatelská delegace."

Počet podnikatelů, kteří vás doprovázejí, je skutečně nebývalý. Proč a v čem je pro Česko právě Rumunsko obchodně tolik zajímavé?

"Prakticky ve všem. Je to poměrně velká země, má více než 20 milionů obyvatel, naše obchodní a politické kontakty mají velkou a řekl bych spolehlivou tradici. To znamená, že jsme jak obchodně, tak politicky považováni za solidního partnera a náš obchodní obrat za poslední čtyři roky vzrostl šestkrát. To znamená, že to má obrovskou dynamiku a dá se to ještě rozvíjet. Myslím si, že velké možnosti jsou v zemědělství, velké možnosti jsou také ve společných podnicích. Je to zkrátka velká země k nám nadosah, naše ekonomické vztahy jsou na sebe do jisté míry tradičně orientované, a byla by škoda, ne-li naprostý nerozum to nevyužít."

Z vládního týmu se pokoušejí kout rumunské železo ministři průmyslu a zemědělství. Pro ministra Jaroslava Palase ale Rumunsko není jen zemí, s níž má Česká republika aktivní bilanci:

Rumunský premiér Adrian Nastase a Vladimír Špidla,  photo: ČTK
"Samozřejmě si přejeme, aby to mělo nadále vzestupnou tendenci. Jsou tady komodity, které lze dovážet, například víno. Rumunsko má kvalitní víno a u nás spotřeba - především červeného vína - není krytá vlastní produkcí, takže tu je možnost dovozu kvalitního červeného vína z Rumunska. Diskuse se především odehrávala okolo vstupu České republiky do EU a možností předání určitých zkušeností, neboť i my jako přistupující země jsme řadu věcí čerpali od zemí, které vstoupily do EU před sedmi lety, především ve věci budování platební a marketingové agentury. Takže je tady dohoda, že skupina rumunských expertů z ministerstva zemědělství bude jezdit do České republiky na konzultace."

Za další české obchodníky v úterý dopoledne lobboval na česko-rumunském podnikatelském fóru také ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.