Spolu už dvace let - plzeňské výtvarné sdružení P89

p89_8.jpg

Blíží se dvacetiletí pádu železné opony, ale toto kulaté výročí nemusí být vždy spojeno jen s politickým vývojem. V Plzni například v roce 1989 vzniklo výtvarné sdružení P89 a my se teď vydáme do budovy Západočeského muzea na břehu Radbuzy, kde probíhá jeho velká retrospektivní výstava. Provází nás manažerka sdružení Tamara Salcmannová a jeho prezidentka Květa Monhartová, která úvodem vysvětlila název výstavy.

Květa Monhartová a Tamara Salcmannová,  foto: autor
"Výstava se nazývá Spolu 1989-2009 proto, že skupina drží pospolu nikoli společným programem, ale proto, že se chceme scházet a chceme být spolu."

A co mají ta jednotlivá díla jednotlivých autorů společného? A co je naopak odlišuje?

"Těžko mluvit o jedné společné platformě, nicméně je to určitý humánní pohled na svět, víc než formální výboje vnímání světa přes vlastní osobu. To nás spojuje. A rozděluje nás výtvarný život každého autora."

Foto: autor
Můžeme se společně projít expozicí?

"Můžeme začít přímo tady u vstupu, tohle je vzpomínková část na kolegy, kteří už nejsou mezi námi a jsou to současně zakladatelé skupiny: Karel Frauknert, Miroslav Tázler a Jiří Patera. A od tohoto místa začíná vlastní výstava členů skupiny."

Jak skupina vznikla? Bylo to před Listopadem nebo až po něm?

Foto: autor
"Vznikla před Listopadem, někdy v létě, nikdo z nás si nemůže přesně vybavit, jak to bylo přesně, nicméně bezpečně vznikla ještě před Listopadem."

Kolik vás tehdy bylo?

"Bylo nás dvanáct, někteří bohužel zemřeli, jiní ze sdružení odešli dobrovolně, ale další zase přišli, takže v současné době má skupina 17 aktivních členů."

Vystavujete tady aktuální dílo, nebo i práce starší?

Foto: autor
"Vystavujeme tady i práce starší právě proto, že ta výstava je koncipována k tomu dvacetiletí. Kurátorem je Božena Vachudová a ona jezdila po ateliérech a speciálně si pro tenhle prostor díla vybírala. Tady jsme v části, která je koncipována spíš expresně a dominují tu tři obrazy Stanislava Poláčka. Zajímavé jsou i obrazy tamhle v rohu od Renaty Drahotové a tady obrazy kolegy Nedorosta."

...říká prezidentka sdružení a výtvarnice Květa Menhartová. Jednatelka P89 Monika Salcmanová doplňuje, že na výstavě jsou zastoupeny i objekty, nejen malby...

"Protože jsme skupina mnohočlenná a každý se věnuje nějaké výtvarné disciplíně, tak to není jenom olejomalba nebo akrylová malba, ale máme i keramiky, grafiky, fotografy..."