Sport

V dnešní sportovní rubrice vás Kateřina Brezovská zavede na fotbalové stadiony.

Tři kola před koncem české nejvyšší fotbalové soutěže se vyostřuje boj o všechny důležité cílové mety. Nerozhodnuto zůstává v boji o záchranu v první lize, o Pohár UEFA i o Ligu mistrů. 28. kolo ligy přitom nabídlo několik důležitých zápasů. Fotbalisté Olomouce a Příbrami dali před pondělní dohrávkou Slavia - České Budějovice šanci v tabulce čtvrtým Pražanům, aby měli boj o druhou příčku, která zaručuje účast v třetím předkole Ligy mistrů, ve své moci. Druhá Olomouc totiž prohrála v pátek v Liberci 0:2 a třetí Příbram v neděli na hřišti Bohemians 0:1. Velký krok k účasti v Poháru UEFA udělal šestý Liberec, který má po pátečním vítězství a nedělní prohře Teplic v Ostravě na svého soka ze severu Čech tříbodový náskok. Z týmů ohrožených sestupem si pomohla právě Ostrava vítězstvím 2:0, Brno získalo bod v Plzni po remize 1:1 a Jablonec prohrál v Drnovicích 2:1. V dalších zápasech se Synot Staré Město rozešel nerozhodně 1:1 s Viktorii Žižkov a Blšany remizovaly s už mistrovskou pražskou Spartou 2:2. A právě u Sparty se na chvíli zastavíme. Její trenér Ivan Hašek v pátek totiž nečekaně oznámil, že neprodlouží smlouvu, která mu letos v létě končí.

"Já bych v tom neviděl žádné spekulace, žádné velké důvody, které mě k tomu vedly. Prostě jsem se rozhodl, že v příští sezóně Spartu nepovedu. Teď, v současné době, s nikým nejednám, ale možná, že po skončení sezóny. Nyní máme před sebou čtyři zápasy, které jsou pro nás velmi důležité - především finále národního poháru. Takže pak možná začnu jednat a uvidíme. V pravý čas se rozhodlo o tom, že tady nebudu trenér, aby bylo dost času připravit mužstvo na příští sezónu."


A ještě pohled do druhé fotbalové ligy: Fotbalisté Hradce Králové se po roce opět vrátili do nejvyšší české soutěže - první ligy. Rozhodl o tom páteční zápas se Zlínem, v němž "votroci" zvítězili 2:1 a čtyři kola před koncem druhé ligy už nemohou být předstiženi. V první lize nahradí sestupující Plzeň. Kanonýr hradeckých Pavel Černý po vítezném utkání neskrýval spokojenost:

"My jsme hráli deset let první ligu a tohleto bylo pro nás - pro některé - něco nového. Myslím, že přišel nový trenér pan Uličný a připravil nás na to a myslím, že jsme to zvládli s dosti velkým náskokem. Jsme rádi, že jsme to takhle už ukončili protože už se na to čekalo pár zápasů. Jsme rádi, že už to máme za sebou a teď už to můžeme prakticky dohrát v klidu a připravovat se na první ligu."

Po Hradci Králové má blízko k postupu do nejvyšší ligy také Opava. Ta ve 26. kole druhé ligy remizovala v Mostu 1:1. V tabulce má na druhém místě desetibodový náskok před Zlínem a k návratu do ligy fotbalistům Opavy ve zbývajících čtyřech kolech chybějí tři body.