Fotbalová liga se rozjíždí, přináší desítky novinek v pravidlech

Ilustrační foto: stevendepolo via Foter.com / CC BY

Měsíc a půl dlouhá přestávka nejvyšší fotbalové soutěže skončila a Fortuna liga se rozjíždí na plné obrátky. Přináší sebou i několik novinek v pravidlech. Změny, jejichž hlavním cílem je zvýšit plynulost hry, prosadila FIFA a české soutěže se podle nich budou řídit. Loňská novinka v podobě nadstavbové části finále se nemění a nový mistr bude proto znám po odehrání 35 utkání na konci května příštího roku. Na titul myslí Slavia, Plzeň i Sparta.

Ilustrační foto: stevendepolo via Foter.com / CC BY
Novinku přináší hned podzimní část ligy. Poprvé v historii nejvyšší soutěže se na podzim odehraje rekordních 20 kol, tedy o kolo víc než před rokem. Poslední podzimní zápasy jsou na programu v polovině prosince. Jarní část začne v polovině února a skončí 30. kolem poslední dubnový víkend.

Poté bude následovat nadstavbová část, která měla premiéru v uplynulé sezoně. V ní se ve třech skupinách hraje o titul, o postup do Evropské ligy a o sestup. V elitní skupině o titul bude hrát šest týmů stejně jako o záchranu, v prostřední skupině o Evropu budou čtyři celky. Přímo sestoupí pouze jedno mužstvo.

"Nový herní model v minulém ročníku ukázal, že prakticky neexistuje klidný střed tabulky. Očekávám, že mužstva půjdou do sezóny připravena a oproti minulému ročníku už budou vědět, co herní model s nadstavbou obnáší,"řekl před startem sezóny Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace

K lámání rekordů v návštěvnosti nedošlo

Foto: Lokomotive74,  Wikimedia CC BY 3.0
Premiérový ročník nadstavby totiž nevyšel úplně podle představ vedení ligy. To si od něj slibovalo zvýšení atraktivnosti, zajímavosti a potažmo i vyšší návštěvnost na stadionech. V uplynulé sezoně přišlo na ligový duel v průměru kolem pěti a půl tisíce návštěvníků. Jen pro srovnání: ve čtvrté anglické lize je to 4 a půl tisíce.

Celkem na všechny zápasy nejvyšší soutěže přišlo přes 1,5 milionu diváků. Stadiony tak byly zaplněny z 56 procent, což bylo zhruba na úrovni třetí anglické ligy, tam je to 57 procent. "Premiéra nadstavby nebyla i v kontextu situace v tabulce úplně ideální, nás nicméně přesvědčila, že má potenciál atraktivitu soutěže skutečně zvýšit," věří generální ředitel sázkové kanceláře Fortuna, která je titulárním partnerem profesionální soutěže.

Videorozhodčí,  foto: ČT
Podle odborníků z fotbalového prostředí musí české kluby především zlepšit komfort diváků a služby nabízené na stadionech při utkáních fotbalové ligy v souladu s novými trendy v západních soutěžích. Jen tak mohou přilákat nové diváky do hlediště.

Novinky na hřišti

Změn v pravidlech, které platí od 1. července, je několik desítek. Většinou mají za cíl zvýšit plynulost hry. Například při střídání dosud odcházel hráč většinou středem hřiště ke střídačkám. Nově by měl opustit hrací plochu nejkratší možnou cestou, u nejbližší postranní čáry.

Přímý volný kop,  foto: Johan Elisson,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0
Změna se týká i postavení rozhodčího. Ten byl až dosud součástí hry a po jeho dotyku s balonem zápas normálně pokračoval. Nově se hra přeruší a bude následovat takzvaný míč rozhodčího. Videorozhodčí budou k dispozici v každém kole na čtyřech utkáních, což je o jedno více než v loňské sezoně.

Novinka, která vzbudila rozporuplné reakce je i ve změně při udělování karet. Dosud dostávali žluté a červené karty pouze hráči, nově ji rozhodčí mohou dát komukoli ze střídačky. Drobná novinka se týká také výběru strany. Ten, komu padne mince, se může rozhodnout, jestli vybere stranu nebo si nechá výkop míče. Dosud mužstvo, které vyhrálo los, vždy volilo stranu.

Podpora pro mladé fotbalisty z chudých rodin

Dušan Svoboda,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl
Ligová fotbalová asociace před startem ligy také přiblížila podrobnosti o nadačním fondu Zelený život. Z něj mohou mladí fotbalisté a fotbalistky z chudých rodin získat finanční příspěvek na kopačky, chrániče, členské příspěvky nebo třeba týmové soustředění.

„Rozhodli jsme se podpořit děti, které by chtěli sportovat, ale z důvodů slabších sociálních podmínek svých rodičů, k tomu mají ztížené podmínky," uvedl předseda asociace Dušan Svoboda. Peníze fond získává z dražby fotbalových předmětů, od partnerů asociace či individuálních dárců.

"Do nadačního fondu již přispěl třeba Tomáš Rosický částí výnosů ze vstupného ze své rozlučky, peníze tam putovali i od fanoušků z dražby kapitánských pásek na podzim minulého roku a další zajímavá aukce startuje i nyní," dodal Svoboda.