Sport

Na fotbalových stadionech se odehrálo 4. kolo první Gambrinus ligy, dva čeští závodníci byli úspěšní na Velké ceně České republiky, která byla 11 dílem světového šampionátu silničních motocyklů. Podrobnosti uslyšíte ve sportovní rubrice, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Už žádný z šestnácti týmů nejvyšší soutěže fotbalistů nemá po 4. kole na svém bodovém kontě potupnou nulu. Žižkov a Drnovice poprvé překonaly soupeře a Příbram si odvezla aspoň bod z Blšan, zůstala však poslední. A nyní k jednotlivým zápasům:

Naprosto s přehledem a bravurou si počínali fotbalisté mistrovského celku pražské Sparty v Jablonci. Výhrou 3:0 odčinili předchozí domácí trápení proti Žižkovu a usadili se na očekávané pozici lídra tabulky.

Jen těsně, ale zcela zaslouženě porazila Slavia Liberec, mužstvo, které po třech ligových kolech stálo v čele tabulky. Domácí přes značnou převahu znovu potvrdili, že proti důsledně bránícímu soupeři góly střílejí jen těžko. Slavia Praha - Slovan Liberec 1:0

Po moravském derby mezi Stavo Artiklem Brno a Sigmou Olomouc zůstává u obou soupeřů stejná situace. Brno, byť mělo častěji míč na svých kopačkách, prohrálo 0:2 a stále čeká na své první vítězství, Olomouc si nadále udržuje neporazitelnost.

V souboji prvoligových nováčků Synot - Viktoria Plzeň, potvrdil slovácký celek ze Starého města skvělou formu. Vyhrál vysoko 5:0.

První bod v nové ligové sezóně vybojovali fotbalisté Příbrami v Blšanech. Navzdory úmornému vedru začala obě mužstva ve svižném tempu. K vidění byly rychlé akce s častou střelbou, při níž ale aktérům chyběly přesnost a větší razance. Zápas skončil 1:1.

České Budějovice se v tropickém horku v utkání proti Baníku Ostrava dočkaly po třech měsících prvního vítězství. Baníku naopak připravily první porážku v letošním ročníku fotbalové ligy. České Budějovice - Baník Ostrava 1:0.

Zápas mezi Drnovicemi a Boheminas Praha skončil prvním ligovým vítězstvím Drnovic. Na konečný stav 2:1 zvýšili domácí až v nastaveném čase, kdy dohrávali jen o deseti mužích.

Zápas mezi Viktorii Žižkov a severočeskými Teplicemi skončil vítězstvím domácích 2:1, kteří si tak mohli připsat první výhru v novém ročníku. Žižkov začal hru celkem aktivně, šance ale neproměnil a tak první poločas prohrál 0:1. Ve druhé půli ale fotbalisté Viktorie vývoj hry otočili. Trenér Viktorie Zdeněk Ščasný k tomu dodává. O souboji Žižkova s Teplicemi se ale bude ještě dlouho diskutovat. Vítězná branka totiž vyvolala mnoho rozporů. Záložník Viktorie Žižkov Kennedy Chihuri ze Zimbabwe totiž, možná nechtěně, dopravil do sítě míč rukou. I když se nepřiznal, neúprosný televizní záznam ho usvědčil.

A ještě připomenu stručně tabulku: V čele je Sparta před Synotem a Libercem. Poslední tři místa patří Jablonci, Brnu a Příbrami


A po fotbale se nyní podíváme do Brna, kde na Masraykově okruhu proběhla Velká cena České republiky, která byla 11 dílem světového šampionátu silničních motocyklů. Nejdříve připomenu, že dva Češi bodovali v mistrovství světa silničních motocyklů naposledy v roce 1971. V dnes již neexistujících třídách do 50 a 350 ccm se to tehdy na staré brněnské trati dokonce podařilo trojicím jezdců. Tuto neděli je po 29 letech - při jedenáctém podniku sezony, na nějž přišlo 38 000 diváků - napodobili dva čeští závodníci. Navzdory třicetistupňovému vedru, proťatému silnou dešťovou přeháňkou v posledním kole, a i přes výkonnostní manko jejich motocyklů, se ve třídě do stopětadvaceti kubických centimetrů výrazně prosadili zkušený Jaroslav Huleš a hlavně nastupující mladík Jakub Smrž. V novodobé historii od vzniku České republiky jde o první dvojnásobný zápis mezi bodovanou patnáctkou ve světovém šampionátu. Pro Jaroslava Huleše bylo deváté pořadí čtvrté nejkvalitnější během jeho čtyř sezon ve světovém šampionátu a vůbec nejlepší výsledek na Masarykově okruhu. Jak už jsem uvedla, životního úspěchu v podobě jedenáctého místa a pěti bodů do klasifikace šampionátu dosáhl 17letý Jakub Smrž. "Byl to pro mne výborný závod," svěřil se jezdec, který dostal divokou kartu i pro další díl šampionátu v Portugalsku.