Sport

Na letní dovolenou do Česka přijel slavný hokejový gólman Dominik Hašek, česká plavkyně Jana Pechanová vybojovala na mistrovství Evropy v plaveckých sportech bronzovou medaili, tenisový turnaj mužů Czech Open se letos neuskuteční, v Česku vyšel fotbalový atlas světa. To jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravila Kateřina Brezovská.

Na letní dovolenou do Česka přijel minulý týden s celou rodinou slavný hokejový gólman Dominik Hašek. Pětatřicetiletý hrdina olympijského turnaje v Naganu, pětinásobný majitel Vezinovy trofeje pro nejlepšího gólmana NHL a držitel dvou Hartových trofejí pro nejužitečnějšího hráče NHL letos prožil smolnou sezonu a po šesti "bohatých" letech nezískal žádnou z prestižních cen NHL. Dlouho byl totiž zraněný, poté marně hledal bývalou formu. I proto se rozhodl oproti svým původním plánům v kariéře ještě rok pokračovat.

Dominik Hašek si ale přijel domů hlavně odpočinout a dokázat, že 9,25 miliónu dolarů ročně, které z něho dělají nejlépe placeného brankáře soutěže, nepobírá jen tak. "Zahraji si pár tenisových turnajů a na začátek srpna chystám pro děti Den Dominátora na umělém ledě v Plzni, kde nastoupím v útoku," naznačil svoje plány.

Devatenáctiletá česká plavkyně Jana Pechanová vybojovala na mistrovství Evropy v plaveckých sportech v Helsinkách bronzovou medaili. V závodě na pět kilometrů na jezeře Solvalla prakticky po celou dobu vedla, v závěru však nedokázala odrazit útok dvou německých plavkyň, které se dostaly před ni. Pechanová nakonec prohrála o pouhých sedm desetin sekundy. A tady jsou její dojmy:

Takto bronzový úspěch viděla plavkyně Jana Pechanová. S jejím výsledkem byl spokojen i reprezentační trenér Zdeněk Tobiáš.

Evropského šampionátu, který potrvá do 9. července, se zúčastní více než tisíc sportovců ze 43 zemí včetně třicítky reprezentantů České republiky. Český tým tvoří třináct plavců, osm vytrvalců, stejný počet synchronizovaných plavkyň a jeden skokan do vody.

Turnaj mužů Czech Open se letos neuskuteční. Český tenisový svaz totiž nesehnal částku přesahující 400 000 dolarů, kterou měl do pátku 30. června složit jako garanci za uspořádání akce a vedení ATP Tour na zasedání v Londýně prezidentovi svazu Ivo Kaderkovi striktně oznámilo, že zamítá možnost prodeje turnaje jinému zájemci. Kaderka letěl v pátek do Wimbledonu s nadějí, že se členy vedení ATP Tour dohodne případný prodej Czech Open, jenže v sobotu mu zástupci mužské tenisové asociace oznámili, že prodej pražského turnaje neschválili. "To nechápu, nerozumím tomu. Jsem šokovaný," reagoval Kaderka. Podle něj bylo několik vážných zájemců o termín Czech Open. Koupit turnaj za 300 000 dolarů například chtěli v německém Lipsku či italské Neapoli. Podle pravidel je ovšem nutné nabídnout prodej turnaje šest měsíců před jeho termínem. "ATP se snaží zredukovat počet turnajů, a proto prodej nepovolí. Zamítli by ho, i kdyby svaz přišel s nabídkou včas," konstatoval český davicupový kapitán Jan Kukal, na kterého se Kaderka obrátil. Kukal požádal o pomoc Ivana Brixiho, ředitele manažerské společnosti Octagon, která například zastupuje Rusku Kurnikovovou. "Intenzivně se snažili pomoci, aby se turnaj uspořádal v Čechách, ale měli příliš krátkou dobu na shánění sponzorů," řekl Kukal. Firma vyčíslila minimální náklady Czech Open přibližně na 30 milionů korun, zajistit se podařilo třetinu.

A na závěr ještě jedna zajímavost pro fotbalové fajnšmekry:

Před pár týdny vyšel v Česku fotbalový atlas světa - kniha, která je svým obsahem naprostým světovým unikátem. Dvěstěstránkovou publikaci připravili čeští fotbaloví nadšenci. Jeden z nich Radovan Jelínek přiblížil co všechno čtenáři v atlase, na kterém pracovali dva a půl roku, najdou.