Spravedlnost je na fotbalovou korupci v Česku krátká

Je to ale paradox. ČR je dle žebříčku TI, co se týče korupce, druhou nejhorší zemí EU. Přesto u nás trestají soudy fotbalovou korupci velmi mírně, zatímco např. v sousedním Německu za ní padaly nepodmíněné tresty a doživotní zákazy činnosti ve fotbale.

Vypadá to, že se u nás korupce vyplatí. Redaktor HN Radek Kedroň potvrzuje, že hlavní problém tkví v nastavení trestní sazby.

"Podle mě ty tresty jsou nízké, ale není to ani tak problém soudce, jako spíše našeho právního systému, kdy trestní sazba za korupci je dva roky. Obžalovaní, kteří jsou bezúhonní, pro ty to vždy dopadne podmínkou. Asi je na čase zvýšit trestní sazbu."

Ještě více alarmující je situace u policistů. Zatímco ve vyspělém světě je spolu s pravomocemi spojena také odpovědnost a v případě pochybení tvrdé tresty, v Česku odešel od soudu někdejší policista a fotbalový rozhodčí Vladimír Pastyřík s osmiměsíčním podmíněným trestem a směšnou pokutou 30 tisíc korun.

"Je to paradox, nad kterým jsem se několikrát pozastavoval. Opravdu česká soudní praxe je taková, že ačkoliv se policisté dopustili věci, která se v žádném případě neslučuje s jejich službou, tak vždy je přihlíženo k té službě, jako polehčující okolnosti. Máte pravdu, že ve světě se na ně naopak pohlíží přísněji, v rozsudcích je to zdůrazňováno, u nás naopak jim to v očích soudce pomůže."

Kdy se dočkáme přísnějších trestních sazeb je ve hvězdách. Zatím politici, především vládní ČSSD o boji s korupcí pouze nahlas mluví, ale jejich činny svědčí spíše o opaku. Podobným způsobem strkají před problémem hlavu do písku činovníci fotbalového svazu. Několikanásobný pokus získat prohlášení předsedy Pavla Mokrého skončil nezdarem. Svaz se na jedné straně staví do role poškozeného, ovšem těžko lze uvěřit, že by o korupci ve fotbale neměl tušení.

"Z těch odposlechů je zřejmé, že jestli to nevěděli, tak to minimálně tušili. Např. šéf rozhodčích Brabec napomáhal korupci tím, že s panem Horníkem domlouval, koho nasadí na jednotlivé zápasy a myslím, že policisté získali i další signály, které naznačovaly, že o korupci věděli i největší špičky. Proč nikdo z nich nebyl vyšetřován je dáno tím, jak to celé vyšetřování probíhalo a především tím jak vypovídali jedn. rozhodčí a funkcionáři. Zatímco v Německu ten rozhodčí a lidé kolem něho, když se na ně přišlo, tak spolupracovali s policií a odkryli celý systém, tak u nás všichni do jednoho zapírají. Nikdo nepřiznal odkud se braly ty peníze, což je příznačné pro českou aféru, všichni táhli za jeden provaz. To je možná odpověď na to, proč mezi stíhanými zůstali jen malé ryby, malí kapříci."

Mnoho indicií naznačuje, že to nebyli pouze rozhodčí a kluboví funkcionáři, kteří měli z uplácení prospěch.

"Z těch odposlechů jednoznačně vyplívalo, že úplatky v českém fotbalu měly charakter organizovaného zločinu. Nešlo o jednotlivosti, byli předem určeni lidé, kteří rozváželi kapříky, tedy ty tisícové úplatky. Ten systém byl velmi dobře organizován. Je také otázkou, zda do celé aféry nebyl namočen sázkový byznys, protože v Německu se uplácelo kvůli sázkám a dodnes není objasněno, proč se uplácelo v českém fotbalu. Proč by kluby dávaly tolik peněz, když jim nešlo o záchranu ani o postup? Bohužel na tu otázku policie neodpověděla."

Práce policie v této aféře měla daleko k dokonalosti.

"Policejní vyšetřování zůstalo na půli cesty. Nikdo neodhalil, odkud brali funkcionáři peníze na úplatky. Mlhavě se hovoří o nějakých černých fondech, ale nikdo neodkryl systém, kde se ty peníze generovaly. Tam musely být daňové delikty, ale na to policie neodpověděla, přestože tady máme specializovaný útvar finanční policie, který se má těmito delikty prioritně zabývat. Takže se dá předpokládat, že korupce pojede dál, ostatně lidé, kteří to vyšetřovali, ať už ve svazu nebo u policie si ani velké iluze nedělají. Prostě na rovinu říkají, že jsou přesvědčeni, že ta korupce funguje dál."

Pochopitelně, že lék na korupci neexistuje. Kedroň však prozrazuje, kde by se měl celý problém uchopit.

"Bylo by zjednodušující říci, že tvrdé tresty zabrání tomu, aby si příště někdo těch pár tisícovek nevzal, ale někde se začít musí. Vezměme si případ pana Hlaváče, který byl minulý týden odsouzen, byť nepravomocně a dál pracuje jako starosta města Protivín. Nikomu to nevadí, je to člen ODS. Bohužel tady ještě není tlak, aby lidé nesli za korupční jednání odpovědnost."

Rozplést klubko plné špíny nebude jednoduché a bohužel k tomu patrně není ani dost vůle ze strany odpovědných činovníků. Naděje na pozitivní obrat, tak zatím mizí v nedohlednu.