Srpnová historie na rozhlasovém webu

68srpen_rozhlas2.jpg

Český, dříve Československý rozhlas má v porovnání s ostatními rozhlasovými stanicemi u nás dvě pro ně nepřekonatelné přednosti: zkušenost pětaosmdesátileté firmy a především přebohatý a pestrý archiv. Jeho skvosty se snaží ve stále větší míře nabízet svým posluchačům. Povězme si něco málo o nejnovějším počinu v tomto směru.

S blížícím se kulatým výročím spustil Český rozhlas speciální internetové stránky věnované okupaci Československa vojsky pěti zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968.

"Vážení posluchači, zůstaňte u svých přijímačů. Zůstaňte, setrvejte u svých přijímačů. Za malý okamžik budeme vysílat mimořádně důležitou zprávu."

"Včera, dne 20. srpna 1968 kolem dvacáté třetí hodiny překročila vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky státní hranice Československé socialistické republiky. Stalo se tak bez vědomí prezidenta republiky, předsedy Národního shromáždění, předsedy vlády i prvního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa a těchto orgánů. Předsednictvo Ústředního výboru Komunistické strany Československa považuje tento akt za odporující nejenom zásadám vztahů mezi socialistickými státy, ale za popření základních norem mezinárodního práva."

Na webovou stránku www.rozhlas.cz/1968 byl například umístěn kompletní záznam vysílání Československého rozhlasu 21. a 22. srpna 1968, kolekce dosud neznámých fotografií, k poslechu jsou i vzpomínky sovětských okupantů. Někdo může říct, že to není nic nového, že Vás každoročně v srpnu zásobujeme dostatečným počtem různých archivních materiálů, že zásadní části vysílání Československého rozhlasu během okupace jsou známé. V kompletní podobě jsou ale dochované pasáže zpřístupněny poprvé. Pro mladé návštěvníky zmíněných stránek může být poslech těchto archivních materiálů objevný i poučný, pro pamětníky zase příležitost připomenou si po čtyřiceti letech tehdejší napjatou atmosféru - od první zprávy v noci, přes střelbu ve vysílání, až po štafetové vysílání krajských studií.

"Slyšíte střelbu."

"Vážení priatelia, napriek streľbe a napriek citovému pohnutiu, ktoré všetci prežívame, zachovajte kľud. I len jediný život by bol zbytočný v danej situácii."

"Chceme socialismus, ale lidský socialismus."

"A věříme, že i ten náš socialismus československý přece jen vybojujeme, že nám vydrží. Věřme, teď nám nic jiného nezbývá, než věřit, přátelé. A být klidní a nenechat se vyprovokovat."

"Verme, že pravda zvíťazí."

"Vážení přátelé, pokud mě ještě slyšíte, prosím vás znovu jménem pracovníků rozhlasu, nedělejte nic, co by vedlo ke zbytečnému krveprolití. Vyčkejte, až se ozve naše legální vláda, ústavní činitelé. Nepomůžeme ničemu v současné situaci tím, že budeme vytvářet barikády, eventuálně další věci dělat, které by vedly ke srážce, která v současné době nemá žádný smysl. Vedla by pouze k obětem, které nikdo nechce, aby padly zbytečně."

Návštěvníci webu se také dozví, jak technici vysílání v nouzových podmínkách zajišťovali.

"Československý rozhlas se pokoušel prohlášení vysílat krátce před druhou hodinou ráno. Všechny vysílače, které však máme k dispozici, byly postupně vyřazeny z provozu, a dosud ani nevíme, kolik z vás tuto informaci slyšelo. Nevíme pochopitelně ani to, zda nás vy, posluchači rozhlasu, slyšíte a posloucháte v tuto chvíli. Chceme ovšem zachovat s vámi svůj klid přesto, že jsou odříznuty i některé telefonní linky z naší budovy, přesto, že nad budovou Československého rozhlasu krouží od dvou hodin ráno cizí letadla."

"Tak jedem. Vážení posluchači, loučíme se s Vámi z našeho pracoviště. Přichází okupační armáda, Loučíme se s vámi, ale doufám, že nakrátce, že brzy se nám podaří znovu zřídit v jiném soukromém bytě vysílání. A tak na shledanou přátelé, na shledanou."

Na rozjezd bylo na web umístěno noční a ranní vysílání 21. srpna 1968, ale záznamy dalšího vysílání postupně přibývají. Velmi zajímavé svým obsahem i atmosférou jsou také osobní svědectví pamětníků z řad posluchačů Českého rozhlasu nebo těch, které našli redaktoři občanského sdružení Post Bellum. Toto sdružení sbírá vzpomínky pamětníků v rámci dlouhodobého projektu Příběhy 20. století.

Český rozhlas také vydal kompaktní disky, které obsahují originální archivní nahrávky z let 1968 a 1969. Těchto archivních nahrávek je více než deset hodin, vše ve formátu mp3. Můžete si na nich poslechnout například nahrávky střelby sovětských okupantů pronikajících do tehdejšího Československého rozhlasu, jeho vysílání v těchto dramatických okamžicích, ale také záznam rozhovoru s těžce popáleným Janem Palachem.