Stále se pohřešuje dvanáct Čechů

tragédie v New Yorku

Měsíc po útoku na New York a Washington se stále ještě pohřešuje dvanáct Čechů, kteří se dosud ze Spojených států neozvali svým příbuzným v České republice. K pátrání po možných českých obětech teroristického útoku donedávna sloužila i speciální telefonní linka ministerstva zahraničních věcí. Více informací má Milena Štráfeldová.

Bezplatnou telefonní linku, na kterou mohli volat příbuzní Čechů, pobývajících v době teroristického útoku ve Spojených státech, zřídilo ministerstvo zahraničních věcí 13. září. Během prvních dnů jejího fungování vzrostl počet pohřešovaných českých občanů na 137, poté začal postupně klesat. Seznam pohřešovaných osob průběžně kontrolují úředníci ministerstva zahraničí a údaje konzultují s americkými úřady. Ředitel konzulárního odboru ministerstva Ivan Záleský uvedl, že měsíc po útocích na New York a Washington je nezvěstných dvanáct českých občanů. S jejich příbuznými je ministerstvo v kontaktu.

"S těmi dvanácti rodinami už jsme schopni komunikovat a poslali jsme jim všem dotazníky, které slouží k upřesnění některých informací o těch osobách, které se neozvaly. Po jejich vrácení je postoupíme zpět do Spojených států a bude pokračovat další pátrání."

Podle generálního konzula České republiky v New Yorku Petra Gandaloviče přitom nemusí nutně jít o oběti teroristických útoků. Mezi pohřešovanými by mohli být i lidé, kteří pracují ve Spojených státech nelegálně, případně nemají ke svým blízkým v Česku příliš dobré vztahy, a proto se jim neozývají. Ivan Záleský uvedl, že pátrání po nezvěstných osobách bude pokračovat.

"My ho v podstatě uzavřeme, když budeme mít na našem seznamu nulu. To znamená, až budeme vědět o všech občanech, že jsou naživu, nebo v opačném případě zjistíme něco jiného, závažnějšího."

Pracovníci konzulátu v New Yorku během uplynulého měsíce opakovaně hledali české občany mezi pacienty neworských nemocnic. České úřady jsou ve spojení s krizovými štáby, záchrannými a hasičskými sbory v New Yorku a pátrají po Češích i prostřednictvím tamního ministerstva zahraničí.