Stane se ČR nestálým členem RB OSN?

Česká republika se uchází o mandát nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Podle našeho velvyslance při OSN Martina Palouše má Česko celkem slušnou šanci uspět. Členství v Radě bezpečnosti by si však z hlediska vyšší spravedlnosti zasloužilo více Chorvatsko, které také kandiduje, soudí politolog Jiří Pehe.

Česká republika se uchází o mandát nestálého člena Rady bezpečnosti OSN. Podle našeho velvyslance při OSN Martina Palouše má Česko celkem slušnou šanci uspět. Připomeňme základní fakta: Z deseti nestálých členů s dvouletým mandátem se každý rok volí pět. Nestálé členy rady volí tajně všech 192 států OSN. Marton Palouš opírá svůj názor o momentální podporu české kandidatury mezi diplomaty jednotlivých zemí.

Na telefonu je v tuto chvíli politolog Jiří Pehe. Ptám se, zda i podle něj jsou šance České republiky na zvolení nestálým členem vysoké.

"Já myslím, že ty šance jsou v tuto chvíli asi tak padesát na padesát. Česká republika si v mezinárodních organizacích, které mají větší význam, vydobyla určité postavení, takže by to byl odraz tohoto zlepšujícího se postavení, na druhé straně jsou na tyto posty i další kandidáti a mezinárodní společenství se snaží v těch věcech vyvažovat. Takže spíš si musíme počkat na výsledek, než něco předpovídat."

Myslíte, že sehraje roli to, že Česká republika už jednou členem Rady bezpečnosti byla?

"Ano, právě to jsem měl na mysli, Česká republika, tím, že už v nedávné minulosti jednou členem Rady bezpečnosti byla, tak bude mít trochu těžší pozici, než by měla jinak..."

Pokud by se Česká republika nestálým členem RB OSN nakonec stala, je to personálně i ekonomicky zvládnutelné v kombinaci s předsednictvím Evropské unie?

"Já nemyslím, že to je problém. Česká republika už má s touto pozicí určité zkušenosti, navíc v těch institucích OSN, jako je Rada bezpečnosti, se pohybují jiní lidé, než ve strukturách Evropské unie, jsou to jiní diplomaté svým zaměřením, svou kariérou, takže tam problém velký nevidím. Navíc ty náklady na členství v Radě bezpečnosti nejsou tak enormní, rozhodně se nedají srovnat s náklady na předsednictví EU."

Pokud by se Česká republika stala nestálým členem RB, zhoršilo by to naše vztahy s Chorvatskem, které se o tuto funkci taky uchází?

Logo OSN
"Já si nemyslím, že to zhorší vztahy s Chorvatskem, ale právě proto, že Česká republika už v nedávné minulosti členem RB byla, tak by si ji Chorvatsko asi z hlediska vyšší spravedlnosti více zasloužilo. Je to také vynořující se demokracie, která má aspiraci stát se členem Evropské unie, a asi by to mohlo způsobit v Chorvatských kruzích určité rozladění, ale rozhodně si nemyslím, že by to zhoršilo vztahy s Českou republikou. Soutěž o podobné posty v mezinárodních organizacích je běžná, legitimní a nakonec to rozhodnou jiní, ne ty samotné země."

U telefonu byl politolog Jiří Pehe, děkuji za rozhovor.

Ke zvolení je třeba dvoutřetinové většiny, což mnohdy vede k dlouhým kláním s desítkami volebních kol. Podle českého velvyslance při OSN Martina Palouše Chorvatsko vede intenzivní kampaň a může také čerpat z jugoslávské tradice členství v Hnutí nezúčastněných zemí. O podpoře naší kandidatury vyjednává česká diplomacie nejen v sídle OSN v New Yorku, ale i přes ústředí v Praze a své mise v zahraničí. K získání podpory se konají také speciální diplomatické cesty do některých oblastí, zejména do Afriky. Hlasování proběhne na půdě OSN v říjnu letošního roku.