Stát pomůže obcím dvěma miliardami za výkon státní správy

Oldřich Vlasák (vlevo) a Jan Fischer, foto: ČTK

Svaz měst a obcí se dohodl s Vládou České republiky na tom, jakým způsobem stát podpoří samosprávu v době ekonomické recese. Uzavřeli Memorandum o spolupráci. Vláda rovněž svazu potvrdila, že příští rok obcím zaplatí na výkon státní správy v přenesené působnosti dvě miliardy korun. To je problém, na který obce dlouhodobě poukazují a jehož řešení právě v této době může obcím významně pomoci.

Oldřich Vlasák  (vlevo) a Jan Fischer,  foto: ČTK
Obce odkládají investice a zvedají poplatky. S ekonomickou recesí a nižším výběrem daní získají i ony z daní méně. Výkonný místopředseda Svazu měst a obcí Jaromír Jech upozornil, že ministerstvo financí ještě v dubnu předpokládalo pokles tuzemského hospodářství o 2,3 procenta, nynější odhad počítá s propadem o 4,3 procenta:

"Velice hrubě řečeno to znamená propad o 15-20 procent z daňových příjmů, které měly činit, kdybychom vzali skutečnost roku 2008, pro obce 155 miliard. Takže podle toho si můžeme spočítat, že to je zhruba mínus 20 miliard."

Předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák vyvrací pochybnosti, zda problém není i v samotném hospodaření obcí:

"I podle zprávy ministra financí obce zvláště v posledních letech hospodařily velmi dobře a zodpovědně, vytvořily si rezervy, které se jim právě teď v krizové situaci budou hodit. To neznamená, že každý z těch starostů počítal s tímto konkrétním vývojem."

Svaz obcí a vláda dohodly memorandum o spolupráci. Týká se pouze období do roku 2010:

"Takže je to poměrně krátkodobý dokument, neaspirujeme na dohodu, která by směřovala do vzdálené budoucnosti. O to je to memorandum konkrétnější,"

Jan Fischer,  foto: ČTK
uvedl premiér Jan Fischer.

Memorandum se týká dvanácti konkrétních oblastí, například extremismu, herního zákona, bezúplatného převádění státního majetku obcím či restitucí církevního majetku. Memorandum podle Vlasáka také směřuje k tomu, aby samospráva nebyla zatěžována další byrokracií a aby stát nekomplikoval obcím čerpání peněz z fondů Evropské unie.

Jedním z hlavních bodů je výkon státní správy v přenesené působnosti. Podle Vlasáka obce na tyto služby, které vykonávají pro stát, doplácejí značné částky:

"Na základě studie, kterou zpracovaly vysoké školy v čele s Vysokou školou ekonomickou v Praze, se ukazuje, že některé obce doplácejí na tyto služby až 70 procent."

Příští rok proto dostanou obce na výkon státní správy v přenesené působnosti dvě miliardy korun. Další dvě miliardy korun pak má vláda připraveny v rezervě. Navýšení prostředků by se mělo týkat hlavně menších obcí prvního a druhého typu. Více peněz by ale mohla dostat i větší města.

Diskuse vlády a zástupců svazu se dotkla i problému přerozdělování daní.

"Náš návrh říká, že by třeba v tom koši sdílených daní měly být i daně ekologické, spotřební...," jmenuje Vlasák.

Podle premiéra je ale obtížné uspokojit všechny, přirovnal to k hledání kvadratury kruhu, ale je podle něj možné a nutné diskutovat o modelu pro všechny nejméně nespravedlivém. Součástí memoranda je i příslib vlády informovat průběžně města a obce o výši daňových příjmů a poskytovat pravidelně odborný odhad plnění státního rozpočtu.