Stát se dohodl s církvemi

0:00
/
0:00

Stát se dohodl s církvemi, že jim zaplatí za majetek zabavený státem za minulého režimu. Stále však není dořešena otázka smlouvy s Vatikánem. Česká republika je jednou z posledních postkomunistických zemí, která ji doposud neratifikovala, i když podepsána je.

Ministr kultury Václav Jehlička zastává názor, že nejdříve je třeba přijmou zákon o vyrovnání za majetek církví zabavený za minulého režimu. Jak řekl v České televizi, stát se už s církvemi dohodl:

"Věcný záměr návrhu zákona obsahuje částku 83 miliard korun, a je to výsledek společného jednání vládní komise, které já předsedám, a komise církví."

Církevním řádům se podle ministra vrátí třetina majetku a dvě třetiny bude tvořit uvedená finanční náhrada 83 miliard korun, která by se vyplácela po dobu 60 až 70 let. Řeholním řádům a kongregacím bude umožněna naturální restituce majetku, u církví a náboženských společností bude stát postupovat cestou paušální finanční náhrady, jež bude zahrnovat odškodnění za majetek, který nelze vydat.

Stínový ministr kultury za sociální demokraty, Vítězslav Jandák dohodu státu a církví vítá, i když se mu nezamlouvá, že k jednání o této věci nebyla přizvána i vládní opozice. Upozornil jen na jedno nebezpečí:

"Tam je možná určitá výbušnina. Je to samozřejmě určitý krok velice dopředu, ale jde o jednu věc: aby jaksi nápravou starých příkoří nevznikla nová příkoří. O to jde."

Návrh zákona je nyní v připomínkovém řízení, kdy se k němu mohou vyjadřovat ostatní resorty, církve a náboženské společnosti. Podle ministra Jehličky se případná částka může ještě v tomto řízení upravovat. Řízení by se mělo uskutečnit do konce října a v prosinci by záměr měla dostat na stůl vláda.

Římskokatolická církev je s výsledkem jednání spokojena, což potvrdil i plzeňský biskup František Radkovský:

"Myslím si, že to vypadá nadějně a doufejme, že to tak bude i nadále. Teď jde o to, aby se obě komise, jak ta vládní, tak ta z naší strany, církví, sešly a dál o tom jednaly. Já doufám, že je to velice dobré. Důležité ovšem právě bude, aby o tom byla shoda také v parlamentě."

Podle ministra Jehličky, který byl předsedou vládní části komise vyjednávající s církvemi, má návrh zákona širší záběr:

"Ono to nebude jen navrácení majetku, ale zajistí to také financování církví do budoucna a stát již nebude platit pánům farářům, biskupům a podobně žádné peníze. Církevní památky, jako památky soukromé, městské, krajské, státní budou samozřejmě rovnoprávné. Na památkách je obrovský vnitřní dluh, je to asi 60 miliard, který způsobil právě stát."

Pokud návrh zákona o vyrovnání za majetek církví zabavený ze minulého režimu projde parlamentem, měl by platit od začátku roku 2009. Ratifikace smlouvy s Vatikánem, kterou Poslanecká sněmovna zamítla v roce 2003 a prezident Václav Klaus prohlásil, že ji nepodepíše, by měla následovat po schválení zákona parlamentem.