Štěpánka Hilgertová bude bojovat o páté velké zlato

Štěpánka Hilgertová, foto: ČTK

Naše historicky nejúspěšnější kajakářka Štěpánka Hilgertová je největší nadějí české výpravy na domácím MS vodních slalomářů. V pražské Tróji se dvojnásobná olympijská vítězka a zároveň dvojnásobná světová šampionka pokusí získat třetí světový titul.

Štěpánka Hilgertová,  foto: ČTK
Štěpánka Hilgertová je s dosavadními tréninkovými jízdami docela spokojená.

"Cítím se na vodě lehká a jezdí se mi celkem dobře. To je samozřejmě dobrý základ pro závod, ale vůbec to nemusí nic vypovídat o tom, jestli v závodní jízdě udělám chybu, takže bude hodně záležet na vytyčení trati a momentální koncentraci před startem."

Domácí prostředí trojského umělého kanálu by mělo české reprezentace vyhovovat.

"Znalost vody je určitě výhodou, i když zahraniční závodníci se tu také už několik dnů připravují, takže naježděno to máme všichni. Dopředu nás také poženou domácí fanoušci, ale na druhé straně budeme určitě pod tlakem, protože od českého týmu se čekají medaile. Bude to cítit a bude to trochu jiné, než na zahraničních závodech, tak uvidíme, jak se s tím vyrovnáme."

Štěpánka Hilgertová

Své největší soupeřky Hilgertová nesleduje. Platí to i v případě nejžhavější favoritky, zlaté medailistky z olympijských Athén a obhájkyně světového titulu Slovenky Eleny Kaliské.

"Je zbytečné je sledovat při trénincích, protože každý si zkouší něco jiného a každý se vozí s jinou intenzitou. Já si myslím, že soudit se dá spíše podle série světového poháru, co jsme jeli v červnu a podle ME. Je to už však šest týdnů, takže forma se mohla změnit, nicméně konkurence bude tradiční."

Organizátoři postavili na Hilgertové propagaci i program šampionátu. Její kategorie bude totiž celé klání uzavírat. Samotná závodnice si však z toho nedělá těžkou hlavu.

"Postavení programu mě překvapilo, protože je hodně netradiční. Já však nejsem zdaleka jediná adeptka na medaili z českého družstva, šance je prakticky v každé kategorii. Nerada bych zklamala, ale že bych se nechala ovlivnit tím, že naše kategorie startuje poslední, to asi ne. V každém závodě chci bojovat o medaili a na MS to samozřejmě není jinak."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio