Stovky Izraelců žádají na velvyslanectví v Tel Avivu o české občanství

List Haarec

Stovky Izraelců žádají na velvyslanectví v Tel Avivu o české občanství. Jak napsal list Haarec, většinou jde o židovské emigranty, nebo jejich potomky, kteří v minulosti Českou republiku či bývalé Československo opustili. Více informací má Zdeňka Kuchyňová.

Podobně jako české velvyslanectví, jsou na tom i ambasády ostatních evropských zemí. Podle listu Haarec Izraelce znepokojují bezpečnostní rizika vyvolaná neutuchajícím konfliktem s Palestinci i hospodářská stagnace, která znemožňuje širší profesionální uplatnění. Velký zájem o české občanství potvrdila konzulka v Tel Avivu Ivana Zuntová. Jak uvedla, zda bude žádosti vyhověno, záleží na tom, kdy tito lidé Českou republiku opustili.

Zákony umožňují dědictví občanství a proto o něj mohou žádat i příslušníci druhé nebo třetí generace. Česká republika tak chce napravit některé křivdy, které vznikly občanům, kteří třeba z důvodu nacistické perzekuce nebo komunistického režimu opouštěli republiku a v postatě se českého občanství vzdát nechtěli. Podle konzulky Zuntové není příliš pravděpodobné, že by se lidé, kteří žádají o české občanství hromadně stěhovali z Izraele.

"Jde spíše o možnost varianty, že budou mít možnost ještě dalšího cestovního dokladu, který se prokázal již v dávnějších dobách velmi důležitý pro židovské obyvatele, protože občas jim to zachránilo život, když mohli zvolit třeba některý z jiných cestovních dokladů. A je tady také ekonomický zájem, protože ČR je velmi přitažlivá pro možnost napojení na Evropskou unii v oblasti podnikání. Takže samozřejmě pro člověka, který se zajímá o obchod v ČR, získat český pas je velmi atraktivní záležitost."

Zájem o podnikání skutečně vzrostl. Na žádost i české občanství má však patrně vliv i bezpečnostní situace v Izraeli - dlouhotrvající izraelsko-arabský konflikt.

"Já bych řekla, že má na to dost velký vliv. Většina izraelců nebude utíkat, ale možnost takových zadních vrátek nebo něčeho takového by se dala předpokládat."

Jak dodala konzulka Ivana Zuntová, čekací doba na vyřízení žádostí o prokázání českého občanství je různě dlouhá. Může se pohybovat od tří měsíců až do dvou let, protože záleží na tom, jak jsou případy komplikované.