Strážnice

Řekne-li se Strážnice, nejspíše každého napadne slovo folklór. Malebné jihomoravské městečko není však pouze dějištěm každoročního mezinárodního folklóristického festivalu pořádaného vždy v červnu. Pozoruhodností jsou i bohaté sbírky nejrůznějších odvětví lidové umělecké tvořivosti umístěné v místním zámku a také v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy - tedy ve Strážnickém skanzenu. A tam vás společně s kolegyní Hankou Bakičovou zavedeme v dnešní rubrice.

Myšlenka na vybudování skanzenu na jižní Moravě se traduje už od počátku tohoto století. Strážnický skanzen však byl založen teprve v roce 1981. Dnes je v něm 65 původních lidových staveb, které sem byly svezeny z okolí. V zimě je skanzen zavřen, ale v létě ho můžete navštívit a třeba ochutnat víno z místních vinic, na kterých se pěstuje 90 odrůd vinné révy. A ještě předtím, než se posilníte nechte se provést po tamních lidových stavbách. Třeba tak, jako kolegyně Hanka Bakičová, kterou provázela slečna Bohuslava Hořáková, která zde v létě pracuje jako brigádnice.

Kolegyni Hanku Bakičovou zaujaly ve staré chalupě ve Strážnickém skanzenu také figurky, jejichž výrobu tam předváděla paní Miluše Šímová. Ta do Strážnice zajíždí až z Berouna, kde v Klubu lidové tvorby učí a předává dál nejrůznější umění starých lidových technik.

Na závěr své návštěvy ještě kolegyně Hanka Bakičová dostala od paní Miluše Šmídové jako dárek figurku miminka v povianu z vizovického pečiva. A vám milí posluchači můžeme slíbit, že se do Strážnického skanzenu vrátíme. V některém z příštích vysílání vás zavedeme do staré kovárny, tkalcovny nebo do vinného sklípku.

10
48.898864100000
17.316302400000
default
48.898864100000
17.316302400000