Studenti Univerzity třetího věku slavili narozeniny

Studenti Univerzity třetího věku, Foto: ČTK

Teď se vydáme do školy. Nebude to však škola ledajaká, neboť jejím studentům je většinou kolem sedmdesátky. Společně navštěvují Univerzitu třetího věku a společně také oslavují své narozeniny. Oslavenci na tomto studentském mejdanu se narodili v letech 1912, 1913 a 1914. Na setkání mezi ně zavítala Zdeňka Kuchyňová.

Na oslavě chyběla jen nejstarší studentka Blanka Vavřinová, které je 101 let. Tolik se těšila na své přátele, že se začala oblékat již v pět ráno a zřejmě přemíra rozrušení se stala příčinou její zdravotní indispozice. Služebně nejstarší studentkou Univerzity třetího věku je však paní Marie Pánková, která se narodila roku 1914, pracovala jako prodavačka a medicínu začala studovat v 74 letech.

"Poté jsem studovala potravinovýživu, byla jsem na zemědělské škole. Mám 4 diplomy. Studovala jsem částečně i práva, ale jelikož jsem odjížděla do Ameriky, tak jsem s tím přestala, to nemám."

Studenti Univerzity třetího věku,  Foto: ČTK
Jak mi prozradila paní Pánková, do Ameriky jezdila za jednou z dcer, která zde žila 33 let a nyní se vrátila zpět do České republiky. Práva si chce ještě dodělat a chystá se i na dějiny umění.

"Prostě musíte se učit, učit, učit, to jinak nejde. Je to bezvadné, já to radím každému, protože zapomenete na ty životní problémy. Můj manžel byl celou válku v koncentráku, nevrátil se mi zdráv, takže život nebyl lehký, ale zato teď jsem šťastná."

Za myšlenkou vzniku Univezity třetího věku stála paní Dana Steinová, která za podpory profesora Vladimíra Pacovského otevřela v druhé polovině 80-tých let seniorům přístup k lékařství. Dnes Univerzitu navštěvují desítky lidí a je pro ně připraveno na 25 kursů. Nejsou to jen kursy vědomostní, ale navštěvují také tělesnou výchovu, cvičení proti osteoporóze, ruční práce či malování. Nepovinné přednášky jim nabízejí i studenti vysokých škol. V minulém semestru to bylo bankovnictví a čínská medicína. Nyní to bude filosofie a to nejdůležitější o výživě.

"Když svým kolegům nebo případně na kongresech vykládám o té obrovské šíři aktivit, které s pomocí studentů organizujeme tady na Opatově, tak nám celý svět bez rozdílu závidí," říka Dana Steinová, která už čtyři roky působí ve funkci vedoucí pracovní skupiny pro seniorské vzdělávání pod hlavičkou Evropské federace pro blaho starých lidí, což je nejstarší evropská platforma, která sdružuje 33 členských států. A tak se před seniory otevírá i cesta k výměnným pobytům do zahraničí. Neváhali se vydat do USA či Austrálie a letos je čeká Nový Zéland. Ale vraťme se k oslavencům. Jaké by to byly oslavy narozenin bez hudby. A protože studující babičky a dědečkové mají rádi dechovku, zazpívala jim na oslavě i Zorka Kohoutová.

"Já jsem začala už před mnoha lety spolupracovat s paní inženýrkou Steinovou, protože ona se o ty lidi báječně stará. Já už na této akci jsem asi posedmé. Ti lidi mají rádi tu dechovku a dechovky je teď málo. A ty babičky, jedna už má dokonce přes sto let, tak ty všechny znám."

Jak shodně všichni uváděli, studium jim dává novou radost ze života a doufají, že si ho ještě hodně užijí.