Studenti zasedali v OSN

V pondělí skončilo v Praze už 6. jednání Pražského modelu Spojených národů. Této akce, která je už tradičně vyvrcholením celoročního proframu se zúčastnily dvě stovky středoškoláků z českých a moravských škol. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Smyslem celého projektu je přiblížit mladým lidem práci OSN. Jak jednání probíhají nám přiblížil Jan Marian z Asociace pro mezinárodní otázky.

"Studenti z jedné školy v počtu 4-5 lidí tvoří delegaci a zastupují jednu zemi. Budou simulovat práci orgánů, např.rada bezpečnosti bude projednávat dění v Iráku nabo Makedonii, bude tam nějaká simulovaná krize a budou projednávat i obecnější otázky jako je odzborjení, protiraketové systémy, boj s hladomorem a podobně. Bezprostřední dopad ta jednání samozřejmě nemají. Ty rezoluce můžou sloužit a doufáme, že i slouží diplomatům jako inspirace a myslím si, že mnozí z těch studentů budou tyto myšlenky upalatňovat v budoucnu i v praxi."

Hostem jednání byl i někdejší ministr zahraničních věcí Jiří Dientbier, dnes zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva. Podle něj je pořádání podobných setkání velmi užitečné.

"Vidíte, že ti studenti tu zastupují nejrůznější země, musí se o nich mnoho dozvědět o jejich politice, vidíte, že jsou tady třeba studentky, které zastupují Jemen a mají čádor, mají zakryté obličeje. Berou to velice vážně a přitom je to zábavný způsob jak se dozvědět co nejvíce o světě a fungování OSN."

Zahájení se zúčastnil osobně i prezident Václav Havel. Ten zdůraznil, že je důležité, aby mladí lidé od začátku žili s pocitem, že nejsou pouze občany České republiky, ale obyvateli planety, která je veskrze propojena.