Studie firmy Philip Morris o dopadech kouření na české veřejné finance

cigarety

Tabákový výrobce Philip Morris prý ušetřil České republice téměř jednu miliardu korun na předčasných úmrtích kuřáků. Vládě tak odpadly starosti s důchody, se zdravotní péči a další výdaje. Vyplývá to ze zprávy o daňovém zatížení cigaret v Česku, kterou si nechala vypracovat zmíněná americká tabáková společnost. Dále pokračuje Josef Kubeczka.

Zpráva vyvolala pobouření nejen v tuzemsku, ale i ve Spojených státech amerických. Firma Philip Morris se prostřednictvím svého ředitele vnějších vztahů Aleše Janků od výkladu zprávy distancovala:

"Za Philip Morris je nám velice líto, že tady se vzbuzuje dojem, že předčasná smrt kuřáků znamená nějaký užitek pro společnost. Vzhledem k tomu, že my jsme tuto studii nemohli ani komentovat, ani psát, tak bychom chtěli vyjádřit toto politování, protože se nám to zdá nešťastné."

Aleš Janků tvrdí, že jim šlo především o daně. Ty nepřímé jsou podle něj v Česku až příliš vysoké:

"Z hlediska konzumenta našich výrobků, protože se domníváme, že cena cigaret šla poměrně nahoru v průběhu celých devadesátých let, a to zejména díky daňovému zatížení."

Podle mluvčího ministerstva financí Libora Vacka ale ještě není tak zle:

"V okamžiku, kdy bychom se museli plně harmonizovat se systémem platným v Evropské unii a přejít na minimální sazby spotřební daně Evropské unie, mohlo by se to promítnout do cen cigaret zhruba tak, že by se ceny cigaret oproti současnému stavu přibližně zdvojnásobily."

K tomu se ale prozatím neodhodlala žádná z vlád postkomunistických států, kromě Polska, kde letošní prudké zvýšení daní způsobilo velké turbulence na trhu, včetně ztráty příjmů pro stát. Každopádně kouření škodí zdraví, a tak i v Česku podle Libora Vacka dochází k určitým změnám:

"Od prvního osmý je účinné ustanovení novely zákona o spotřebních daních, které mění systém konstrukce spotřební daně na tabákové výrobky. Zavádí se tzv. dvousložková spotřební daň a zároveň se zavádí systém jednotné ceny. Toto opatření je právě určitým krokem postupné harmonizace se systémem platným v zemích Evropské unie."

Projeví se to tak, že nejlevnější cigarety budou ještě levnější, nejdražší podraží a ty nejprodávanější zůstanou na stejné cenové úrovni.

Mnozí pozorovatelé však soudí, že zpráva firmy Philip Morris byla spíše vypracována v souvislosti s novým tažením ministra zdravotnictví Bohumila Fišera proti kuřákům. Svůj boj podložil čísly: V České republice se počet zemřelých na následky kouření odhaduje na 23 tisíc ročně. V relativním počtu patří Česko k zemím s nejvyšší úmrtností na následky kouření. Ministr Fišer chce novým zákonem, který předložil vládě, nejen rozšířit zákaz kouření a omezit prodej tabáku a alkoholu, ale zejména hodlá zvýšit pokuty, když někdo zákaz poruší. A to se výrobcům cigaret a lihovin líbit nemůže.