Štvanice zažije vyšperkovanou premiéru Světové série v plážovém volejbalu

Foto: ČTK

Na pražskou Štvanici zavítala po více než dvaceti letech prvotřídní světová sportovní akce. Zatímco v roce 1986 zde bojovaly nejlepší tenistky planety o prestižní Pohár federace, nyní zde předvede své umění mužská extratřída v plážovém volejbale v rámci jednoho z podniků Světové série. Jelikož zde ještě minulý týden probíhal tenisový turnaj, stavěli organizátoři kurty v šibeničním termínu. Tuny písku shazovali pro urychlení z železničního Negrelliho viaduktu.

Foto: ČTK
Jedním z našich reprezentantů bude Petr Beneš, který zde před dvaadvaceti lety sledoval z pozice diváka tenisový Pohár federace v čele s Martinou Navrátilovou. Ani ve snu ho tehdy nenapadlo, že by si v podobně skvělé atmosféře zahrál jednou na stejném místě on.

"Je to úžasný splněný sen. Největší akci konáme v tomto fantastickém prostředí doma v Praze. Když jsem viděl, že se zde minulý týden ještě hrál tenis a nyníuž je zde písek, tak to je fantastická věc. Společně s parťákem Martinem jsme hodně natěšení a věříme, že se ta akce povede nejen po společenské stránce, ale i sportovně."

Foto: ČTK
Do turnaje se přihlásilo 117 párů ze 40 zemí všech pěti kontinentů. To je absolutní světový rekord, který doposud držel Berlín z devadesátých let minulého století. Ze světové špičky navíc nechybí vůbec nikdo. Diváci uvidí olympijské šampiony z Athén - Brazilce Ricarda s Emanuelem, dále zlaté medailisty z OH v Sydney Nizozemce Nummerdora a Schuile, mistry Evropy Rakušany Dopplera s Gartmayerem či světové šampiony Arauja s Magalhaesem, kteří reprezentují Mekku plážového volejbalu, tedy Brazílii. V této prvotřídní konkurenci si česká dvojice Beneš - Tichý ani přes aktuální velice slibnou formu nedává konkrétní cíle směrem k celkovému umístění.

Foto: ČTK
"Nemáme ambice na konkrétní umístění. Poctivě jsme se připravovali, máme formu, všechno je po psychické stránce na naší straně. Nic se od nás nečeká, budeme spát doma ve vlastní posteli a nikoliv na hotelu. Věřím, že to využijeme, i když při té skvělé konkurenci se těžce odhaduje, na co to bude stačit."

Foto: ČTK
Na centrální dvorec se vejde 5 tisíc diváků. Organizátoři udělali směrem k nim velmi vstřícné gesto, neboť na všechny dny je vstup zdarma. Turnajový šéf a zároveň bratr reprezentanta Petra Beneše - Josef však věří, že se volejbalu chtivé davy podaří zvládnout.

"Turnaj je rozložen do čtyř dnů. Uvidíme, jak to bude vypadat v neděli ve spojení s maratonem, ale my jsme dobře připraveni, takže určitě ti, co sem mají namířeno se nemusí bát, že by se zde ušlapali."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio