Světová série plážového volejbalu po dvou letech v Praze

Julius Brink - mistr světa z roku 2010, foto: Ray Demski, www.redbull-photofiles.com

Do Prahy přijela světová elita plážového volejbalu. V konkurenci amerických i brazilských olympijských vítězů byly do hlavní soutěže přímo nasazeny i tři domácí páry. Nejen o tom, jak těžké bylo dostat světovou špičku na pražskou Štvanici, je následující rozhovor s ředitelem organizačního výboru Josefem Benešem.

Todd Rogers - olympijský vítěz z roku 2008,  foto: Jonas Jungblut,  www.redbull-photofiles.com
Dá se srovnat, jak bylo náročné přivést světovou elitu do Prahy při premiéře v roce 2008 a letos?

"Myslel jsem si, že to bude letos těžší, protože v roce 2008 každý sbíral poslední body před OH v Pekingu. Teď se hraje o dlouhodobé nasazení, ale jsem potěšen, že přijela kompletní světová špička."

Jak se díváte na národní kvótu, kdy se už v předkvalifikaci střetnou brazilští olympijští šampioni s mistry světa?

"Je to nespravedlivé pro tu dvojici, ale nemyslím si, že tím utrpí turnaj, protože startovní pole zde má obrovské množství kvalitních párů. Je to nutné brát pozitivně, protože kdyby ta kvóta 4 párů z jedné země nebyla, tak je světová série složená jen z Brazilců, Američanů a zbytku světa."

Jste spokojeni, že se hraje v tenisovém areálu na Štvanici?

Josef Beneš  (vpravo),  foto: www.cvf.cz
"Velmi spokojeni. Když jsem sháněl před turnajem hráče, tak se všichni pochvalně vyjadřovali, jednak díky Praze, potom v roce 2008 se turnaj povedlo skvěle uspořádat a samotný areál je jeden z nejhezčích v celé světové sérii."

Zvyšuje náklady na turnaj např. to, že musíte stěhovat písek, neboť se nehraje někde na pláži u vody?

"Samozřejmě je to výrazně nákladnější, když jsem diskutoval s některými pořadately z Brazílie, kteří organizují turnaje na pláži, tak mi nemohli uvěřit, že převezeme 1600 tun písku a za deset dnů ho zase odvezeme zpátky. Na druhou stranu je to trend světové federace, která požaduje, aby se více turnajů hrálo v centrech měst a diváci neměli problém se přijít podívat na beachvolejbal."

Kvalifikace do hlavního turnaje na Štvanici,  foto: ČTK
Předpověď počasí není zrovna ideální. Dělá vám to velké vrásky na čele, protože pro hráče ani diváky není příliš komfortní moknout?

"Máte pravdu, že má pršet zejména během finálových dnů. Pro hráče to není takový problém - ti jsou zvyklí. Spíše jde o diváky, protože přece jen plážový volejbal je spojen s létem a teplem, než s tím, aby lidé mokli. Na druhé straně si troufnu tvrdit, že diváci, kterých před dvěma lety přišlo dohromady kolem 25 tisíc, si ten hezký turnaj pamatují a tak přijdou i v horším počasí."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio