Volejbalista Kubala by rád ochutnal olympijskou atmosféru

Přemysl Kubala, Petr Beneš (vpravo), foto: ČTK

Praha se podruhé dočkala beachvolejbalového svátku. Světová série dorazila po roční pauze opět do tenisového areálu na Štvanici. Českým reprezentantům se však pohříchu příliš nedařilo.

Přemysl Kubala,  Petr Beneš  (vpravo),  foto: ČTK
Přímo do hlavní soutěže byly nasazeny tři české páry. Největší naděje se vkládaly do dvojice Petr Beneš, Přemysl Kubala, která na Světové sérii v polských Myslikowicích dokonce sestřelila legendární Brazilce Emanuela s Alisonem. Domácí prostředí však vytvořilo na český pár zvýšený psychický tlak, což si před turnajem uvědomoval i řečený Bean, tedy Přemysl Kubala.

"Je na nás vytvořen větší tlak, než na turnajích v zahraničí. Chceme se samozřejmě ukázat před domácími diváky v tom nejlepším světle. Jsme už natolik zkušení, že by nás to nemělo svazovat a ovlivňovat náš výkon."

Ani pozitivně, když vám diváci budou fandit?

"Já jsem jeden z hráčů, kteří se potřebují správně vybudit a k tomu by mohla divácká kulisa určitě napomoci."

Plážový volejbal se začíná z mořských pláží pomalu přesouvat do center velkých měst, jako tomu bylo např. i v Praze. Kubala není schopen určit, ve kterém prostředí se mu lépe hraje.

"To se těžko hodnotí. U moře mnohem více fouká, ale např. v Haagu se nám povedl nejlepší turnaj z celé loňské sezóny. Bylo to až extrémní, rozhodčí chodili s měřáky a kontrolovali, zda jsou vůbec regulérní podmínky. Nakonec jsme tam uhráli skvělé 7. místo, což nám pomohlo, že na dalších turnajích po Praze budeme hrát přímo v hlavní soutěži."

Foto: ČTK
Ani nasazení na pražském písku však českým jedničkám Benešovi s Kubalou nepomohlo k lepšímu umístění. Jejich vystoupení negativně ovlivnila porážka hned v úvodním duelu proti neznámé estonské dvojici Kais, Venno. V té chvíli už nesměli v turnaji zaváhat, což se promítlo do jejich výkonu. Japonské kvalifikanty Asahiho se Shiratorim ještě zvládli, ale Kubala cítil, že hra nebyla optimální.

"Celou dobu podávali na mě, takže jsme si proti úvodnímu zápasu s Petrem prohodili role. Nicméně bylo to těžké, protože jsme měli nůž na krku a museli vyhrát. Za podpory skvělého publika jsme to dotáhli do vítězného konce, i když dokážeme hrát i lepší zápasy."

Další kolo však pro ně bylo konečnou stanicí, když nestačili na Lotyše Samoilovse se Sorokinsem a obsadili tak až dělenou 17. příčku. Petr Beneš poté jen těžce hledal slova.

"V každém setu jsme měli navrch, ale srazily nás drobné individuální chyby - třeba těsné auty. Důležité bodovky tam nespadly a to byl hlavní rozdíl. Bylo to vyrovnané utkání, skóre se přelévalo, ale my jsme v rozhodujících chvílích udělali více chyb."

Ještě hůře dopadli jejich reprezentační kolegové Bíza - Kufa a Ručka - Rotrekl, kteří z kurtu odcházeli vždy se svěšenými hlavami. Michal Bíza se ani nesnažil hledat výmluvy pro své selhání.

"Měli jsme tam jen lehké záchvěvy dobrého sportu, ale jinak to bylo špatné - přihrávky, podání, útok - celý turnaj se nám nepovedl."

USA - Brazílie,  na snímku Emanuel z Brazílie,  foto: ČTK
Celkový výsledek českého plážového volejbalu tak byl tristní. Včetně kvalifikace zaznamenaly páry hrozivou zápasovou bilanci pouhých tří výher a devíti porážek. Ovlivnilo jí i vylosování, neboť někdy je lepší hrát proti známému favoritovi než soupeři, jehož styl vám vůbec nesedí. Na tyto páry si právě Kubala obrazně řečeno postěžoval.

"Jsou to dvojice složené z vysokého blokaře a velmi šikovného polaře. Nám vyhovují naopak týmy, jako Emanuel, Alison, které jsou výborné na ztrátu, ale jejich obrana není tak precizní."

Jestli se něčeho organizátoři skutečně obávali, tak to bylo počasí. Předpovědi vypadaly doslova hrozivě. Ovšem obloha nakonec ukázala svou stinnou stránku jen během pátečního dopoledne. Kubala však rozmary počasí příliš neřeší.

"Pokud neprší, tak je to jedno, zda svítí slunce nebo je pod mrakem. Největší rozdíly jsou v písku, jestli je tvrdší nebo hluboký, bořivý. Útočné typy mají s hlubokým pískem problém, naopak technickým hráčům zase nevyhovuje písek tvrdý."

Jak je tomu u vás?

"Mně vyhovuje spíše hluboký písek a Petrovi zase tvrdší, takže my se doplňujeme."

Přemysl Kubala má reprezentační zkušenosti i z klasického "šestkového" volejbalu. Jaká cesta ho vlastně přivedla na písek?

"Když jsem byl v reprezentaci v šestkovém volejbale, tak jsem se rozhodoval podle toho, zda byl nějaký zajímavý šampionát - MS nebo ME. Když byla sezóna, kde se zase o tolik nehrálo, tak jsem se vrátil k plážovému volejbalu. Momentálně už jednoznačně zvítězil plážový volejbal."

Máte nějakou metu ve své kariéře, ke které to chcete dotáhnout?

Foto: ČTK
"Jelikož už jsem byl na ME i MS v šestkovém i plážovém volejbale, tak mi chybí do sbírky jen účast na OH. Věřím, že za dva roky nebudeme s Petrem ještě tak staří, abychom to nemohli zvládnout."

Je to v té nabité konkurenci vůbec reálné?

"Světová federace poněkud změnila pravidla, bude to těžší, protože postupuje jen 16 dvojic podle žebříčku a potom jsou dodatečné kontinentální kvalifikace, takže postoupí jen 24 párů. Přesto, pokud se nám podaří takové výsledky, jako např. v Polsku, tak šance pořád jsou."

K tomu, aby si dvojice Beneš - Kubala zahrála pod pěti kruhy však bude muset předvést daleko kvalitnější výkony než tomu bylo na pražské Štvanici.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio