Summit EU – Čína v Praze doprovázely protesty

Václav Klaus (vpravo) a Wen Ťia-pao, foto: ČTK

Česká republika ve středu hostila další velkou akci svého předsednictví Evropské unii. V Praze proběhl summit EU-Čína. Obě strany podepsaly dohody týkající se vzájemné spolupráce, hovořilo se o ekonomice, ekologii i lidských právech.

Václav Klaus  (vpravo) a Wen Ťia-pao,  foto: ČTK
Zástupci EU a Číny podepsali v Praze tři dokumenty, které mají za úkol zlepšit vzájemnou spolupráci. První se týkal vědy a techniky. Druhým bylo prohlášení o evropsko-čínském středisku pro čistou energii a třetím dokument o spolupráci malých a středních podniků. Součástí strategického partnerství mezi Evropskou unií a Čínou budou i lidská práva, řekl po skončení summitu český prezident Václav Klaus: "Nadnesli jsme téma lidských práv jako něco, co v Evropě považujeme za extrémně důležité. Jsme velmi potěšeni, že toto téma bude s námi, že bude částí našeho strategického partnerství, dialogu i v budoucnosti."

Čínský premiér Wen Ťia-pao, ovšem poté prohlásil, že by se Brusel a Peking neměly vzájemně vměšovat do svých vnitřních záležitostí. Lidská práva bývají v souvislosti s Čínou zmiňováno velmi často, v poslední době se o tomto tématu diskutovalo především při olympiádě konané v čínském hlavním městě Pekingu. Protesty proti porušování lidských práv v Číně doprovodily i pražský summit.

Wen Ťia-pao,  foto: ČTK
Jeden z nich u čínského velvyslanectví pořádala skupinka českých příznivců duchovního hnutí Fa-lun-kung. Cíl protestu vysvětlila jedna z organizátorek Veronika Sunová. "My bychom chtěli, aby se co nejvíce lidí dozvědělo o podrobnostech pronásledování Fa-lung-kungu, chtěli bychom také vyzvat naše politiky, aby se nebáli kritizovat čínský režim za to, jak brutálně pronásleduje jednak praktikující Fa-lung-kungu a další pronásledované skupiny jako jsou křesťané, Tiběťané, disidenti a další."

Protest pořádala také organizace Amnesty International. Svůj paralelní summit pořádala na Malé straně a četly se na něm příběhy politických vězňů. Mluvčí Amnesty International Eva Dobrovolná o smyslu protestu říká: "Asi jedinou nadějí pro lidi, kteří jsou v čínských věznicích je právě to, že jejich osud není lhostejný světové veřejnosti a tedy i světovým politikům. Za jeden z úspěchů můžeme považovat i to, že naši výzvu, která se týká lidských práv osobně převzal premiér Jan Fischer."

Předseda vlády Fischer uvedl, že považuje otázku lidských práv za součást rozhovorů s Čínou. Se svým čínským protějškem se Fischer ve středu také setkal, jednali např. o hospodářských vztazích nebo vědeckotechnické spolupráci.