Zeman: Hedvábná stezka je fascinující projekt, jsou tu však i možná rizika

Miloš Zeman a Si Ťin-pching, foto: ČTK

Nová Hedvábná stezka se má dotknout 68 zemí, ve kterých žije kolem čtyř miliard lidí. Podle českého prezidenta Miloše Zemana se jedná o fascinující projekt v novodobých dějinách. Během návštěvy Číny, kde se mimo jiné zúčastnil mezinárodní konference o budování stezky, ji přirovnal k Marshallovu plánu, jímž USA po druhé světové válce pomáhaly evropským zemím. Upozorňuje ale i na možná rizika - hlavně ta bezpečnostní.

Miloš Zeman a Si Ťin-pching,  foto: ČTK
Plán působí velkolepě. Peking slibuje na projekty 124 miliard dolarů, což jsou v přepočtu asi tři biliony korun. Počítá se s vytvořením hlavního námořního uzlu s několika novými přístavy. Souběžně by měla vyrůst síť železnic a silnic. V současnosti spojují Čínu s Evropou tři železniční koridory. Hedvábná stezka má navázat na tradici starověké Hedvábné stezky, po níž se z Číny vyváželo hedvábí.

Podle analytiků se Čína snaží zvýšit svůj vliv

Podle analytiků se Čína snaží zvýšit svůj vliv. Díky stezce chce získat nová odbytiště pro svoje výrobky nebo třeba nové partnery. Do budoucna se dá očekávat, že podél cest vyrostou třeba i pobočky čínských bank nebo obchodní centra, dodává bývalý diplomat v Číně a současný ředitel společnosti Sinovia Jan Hebnar:

Jan Hebnar,  foto: archiv Jana Hebnara
"Myslím, že se to může projevit v oblasti investic, především čínských, protože součástí plánu je poměrně masivní rozpočet, který slouží k financování různých projektů v oblasti infrastruktury, v oblasti technologií. Může tu být vliv v otázce školství, bank, technologické a výzkumné spolupráce. Není to jen o těch infrastrukturních projektech."

Zeman: je nezbytné vyhodnotit možná rizika

Pokud má být tento projekt úspěšný, je podle prezidenta Zemana nezbytné vyhodnotit možná rizika, a nespoléhat se jen na optimistické analýzy. „Musíme dělat vše pro to, abychom se vyhnuli katastrofě, protože jak víte, katastrofy jsou v historii lidstva častým jevem," uvedl Zeman.

Česko na summitu schválilo 22 „poměrně malých" projektů týkajících se nové Hedvábné stezky a dalších 16 se chystá pro česko-čínské investiční fórum v červenci.

Analitici: menší země by se mohly stát závislé na čínských penězích

David Jakš,  foto: ČT
Role České republiky v projektu zatím není úplně jasná, říká zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš:

"Co se týká Česká republiky, tak nečekejme, že Česko bude stavět nějaké velké terminály, překladiště, vysokorychlostní železnice a podobně. Česká republika by z hlediska čínských investic v budoucnu ráda hrála roli místa, kam Číňané budou investovat peníze do vědy a do vývoje."

Na summit se sjelo kolem třiceti státníků. Zeman byl jediným prezidentem ze zemí Evropské unie. Některé státy EU zastupovali ministři. Řada západních činitelů poukazuje na to, že projekt není transparentní. Například podle německé ministryně hospodářství musí být nabídky přístupné všem. A musí být jasné, co se bude stavět. Existují také otázky kolem zapojení zahraničních firem.

Výhrady k projektu vyjádřilo několik západních diplomatů. Považují ho za pokus posilovat vliv Číny v globálním měřítku. Analytici upozorňují, že by se menší země mohly stát závislé na čínských penězích.