Svátek sportovců je tu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Už v pátek rozezní Londýn fanfáry, které během slavnostního večera světu oznámí, že začaly 30. Letní olympijské hry. Mezi tisíci sportovců ze všech kontinentů bude i 133 reprezentantů České republiky, kteří se postupně přesouvají do dějiště svého olympijského zápolení. S jakými pocity a nadějemi odjíždějí, co si od tohoto svátku sportu slibují?

Foto: ČTK
Tradičním symbolem olympijských her je oheň zažehnutý v řecké Olympii pomocí slunečních paprsků. Pochodeň s tímto ohněm pak do Londýna nesly napříč Řeckem i světem tisíce lidí, kterým byla tato příležitost poskytnuta za odměnu. Mezi nimi byla i čtrnáctiletá Češka Katka Pikhartová, které se této cti dostalo ve středu v severním Londýně. Toto privilegium si vysloužila prací na různých charitativních projektech. Kromě sportovních a dalších celebrit se už do olympijské štafety zapojily stovky lidí nominovaných za svou komunitní činnost:

"Nečekala jsem to, protože jsou lidi, kteří toho dělají mnohem víc než já, ale je vidět, že i malé věci se počítají. Napoprvé jsem si říkala, že to ani nechci běžet, protože když upadnu, tak to bude hned na YouTube, nebo když mi ten oheň zhasne, že mě všichni budou znát."

Miroslava Knapková,  foto: ČTK
Londýnská olympiáda ještě ani nebyla slavnostně zahájená, a už probíhají první sportovní disciplíny - od středy ženský, od čtvrtka mužský turnaj v kopané. České reprezentace se na olympiádu ve fotbalu neprobojovaly, ale v jiných disciplínách máme svá želízka v ohni. Například ve veslování. Mirka Knapková je úřadující mistryní světa na skifu, Ondřej Synek vyhrál stejný titul v roce 2010. Na minulých Hrách v Pekingu získal stříbro, teď by rád přivezl cennější kov:

"Jsem opatrnější, jedu tam bojovat o co nejlepší výsledek. Druhý už jsem byl, takže bych rád vyhrál. Pokud se to ale nepovede, tak život půjde dál a já budu dál veslovat. Další pokus budu mít třeba za čtyři roky. Nebo taky už ne."

Těsně před úterním odletem do Londýna ještě musel čelit jedné nepříjemnosti:

Ondřej Synek,  foto: ČTK
"Ještě jsem měl doma návštěvu dopingových komisařů, kteří mě trošku zdrželi. V průměru chodím tak dvakrát, třikrát do měsíce, teď za poslední měsíc jsem měl čtyři. Je to občas nepříjemné, že vás překvapí ve chvíli, kdy se vám to třeba nehodí, někam spěcháte a musíte tam s nimi zůstat. Naštěstí jsem teď od kamaráda dostal radu, jak to urychlit, protože mi to vždycky nešlo, dlouho jsem se nemohl vyčůrat. Teď mám novou fintu a vždycky to jde. Je to v tom, že si představím, jak hasiči hasí oheň, a pak to funguje."

Více než stovce sportovců zabránil pozitivní dopingový test v účasti na olympijských hrách v Londýně. Měl mezi nimi být i kajakář Jan Štěrba, který však byl dva dny před začátkem olympijských her a jedenáct dní před startem své disciplíny arbitrážní komisí Mezinárodní kanoistické federace zproštěn obvinění z užití dopingu. Reprezentační trenér rychlostních kanoistů Martin Doktor se rozhodl, že ho vrátí do olympijské posádky čtyřkajaku místo Pavla Davídka. Protože už je po uzávěrce olympijských nominací, musí Štěrbův návrat do posádky posvětit ještě Mezinárodní olympijský výbor. Jednatřicetiletý kajakář ale problémy neočekává:

"Mně bylo přislíbeno, že ještě osm dní před soutěží, čili do této neděle 29.7., pokud budu očištěn, pak bude existovat možnost, jak se do nominace dostat. Takže by to v podstatě mělo být bez problémů."

Kateřina Emmons,  foto: ČTK
Jako první z českých sportovců nastoupí na své olympijské kolbiště už v sobotu střelkyně Kateřina Emmons se vzduchovou puškou v ruce. Z toho, že nastupuje vždy na začátku her, si těžkou hlavu nedělá:

"Já nad tím nepřemýšlím, jestli jsem ráda, nebo je mi to líto, protože tak to je a zatím to nezměnili, bohužel. Jediné, co mě mrzí je, že na zahájení se nikdy nepodívám, když se nezmění olympijský program. To mě mrzí hodně."

Před odletem z Prahy na dotaz novinářů, zda nemá před startem trému, když se od ní očekává medaile, Kateřina Emmons s jiskřičkou v oku odpověděla:

"Vidíte, jak se úplně klepu! Pořád říkám, že jedna medaile je jistá pro každého - ta účastnická. O nic tedy nejde, jedna se přiveze."

Českých adeptů na medaili je samozřejmě více, například mezi atlety. Jejich šéftrenér Tomáš Dvořák se však v minulosti se svými medailovými prognózami několikrát zmýlil, a tak je teď opatrný:

"Já už jsem úplně opatrný, neřeknu ani slovo. Medaile budou, vždyť tam nejedou jenom atleti. Ale myslím, že z atletů budou taktéž, a těším se na to. Máme tam takové téměř tutovky, ale ve sportu není tutového nikdy nic. Takže je lepší být opatrný."

klíčové slovo:
spustit audio