Své si najde podnikatel, zemědělec i jedlík

Země živitelka 2004

Od 26. srpna v Českých Budějovicích probíhá a v těchto dnech vrcholí mezinárodní agrosalon Země živitelka. Udělovala se již tradiční ocenění či značky: Zlatý Klas a Klasa. Na místě průběh výstavy sleduje Zdeněk Vališ.

Země živitelka 2004
Veletrh trvá už 31 let. proměňuje se v posledních letech nějak jeho podoba?

"Nic moc se nezměnilo. Země živitelka je už řadu let v podstatě nejvýznamnější zemědělskou výstavou v České republice. Letos se na ni sjelo téměř 500 vystavovaletů z Česka a z 19 zemí světa - především ze zemí Evropské unie, ale jsou zde zastoupeny i Spojené státy, Japonsko a Rusko. Takže počet vystavovatelů a počet zemí je přibližně stejný, jako tomu bylo v minulých letech. Na této výstavě si přijdou na své zejména odborníci, protože je tu zastoupena zemědělská technika všeho druhu, osiva, krmiva apod., běžné návštěvníky zase nejvíce zajímají, jak jsem si všiml, desítky stánků výrobců drobného zboží pro domácnost, pro zahrádku, nával je u stánků, kde lze nakoupit potravinářské výrobky, nebo kde je možné zdarma degustovat alkohol. Tam jsou velké fronty."

Mezi výrazné výstupy směrem do laické veřejnosti patří ceny, tradičně se v Budějovicích uděluje Zlatý klas. Jak je tomu letos?

"Zlatý klas je nejvyšší ocenění, které uděluje odborná komise na Zemi živitelce už 31 let. To je skutečně vysoce prestižní ocenění. letos získal Zlatý klas mj. traktor Zetor z Brna, který ho získal už i loni. Kromě Zlatého klasu se tady dva roky uděluje značka Klasa za kvalitní potravinářský a zemědělský výrobek. Výrobek musí mít tuzemský původ, musí být stoprocentně domácího původu a musí být vyroben domácím producentem. Letos ministr zemědělství Jaroslav Pallas předal více než 80 těchto prestižních ocenění. Nejvíc - sedmnáct - jich získala mlékárna Valašské meziřící za své jogurty a kysané mléčné výrobky."