Světové krasobruslařské hvězdy nadchly Prahu

Jevgenij Pljuščenko, foto: ČTK

Praha viděla krasobruslařskou show, na kterou se bude dlouho vzpomínat. Minulý čtvrtek vystoupila ve Sportovní hale na Výstavišti plejáda olympijských šampionů či mistrů světa i Evropy. Nějvětší pozornost budilo duo Tomáš Verner a Jevgenij Pljuščenko.

Radka Kovaříková a René Novotný,  foto: ČTK
Velkou zásluhu má na této prvotřídní světové exhibici René Novotný. Ten třináct let po zisku zlaté medaile na MS v Birminghamu s partnerkou Radkou Kovaříkovou, musel čelit všeobecné nedůvěře, neboť ruská krasobruslařská legenda měla vystoupit v Praze již předloni, ovšem zůstalo jen u zbožného přání. Tehdy totiž zabránili startu Jevgenije Pljuščenka funkcionáři. Přesvědčit veřejnost, že tentokrát se na ledové ploše objeví všechny hvězdy včetně té nejzářivější tak vůbec nebylo jednoduché.

Jevgenij Pljuščenko,  foto: ČTK
"Nejtěžší bylo najít někoho, kdo to se mnou udělá, protože lidé nevěřili. Našla se skvělá paní Majorová, která krasobruslením žije tělem i duší a vložila do toho všechny peníze. Po tom dnešku jsme rádi, že se to podařilo, Žeňa vystoupil v Praze, daroval ji všechno co mohl. Schválně jsme to oživili o další krasobruslaře a ukázalo se, že ta úroveň byla jedna z nejlepších show, co zde kdy byla."

Do Prahy zavítala taková esa jako Viktor Petrenko, Philippe Candeloro, Irina Slucká, Surya Bonalyová či čerství mistři světa z kategorie sportovních dvojic Savčenková - Szolkowy. Právě Réné Novotným zmiňovaná Marta Majorová prozradila, že rozpočet celé akce se pohyboval kolem částky jednoho milionu eur. Tuto položku rozhodně nenavýšily nějaké hvězdné manýry samotného Pljuščenka, neboť ten je podle jejích slov jedním z nejskromnějších lidí na této planetě.

"Pljuščenko je nejnormálnější a nejobyčejnější člověk, jakého si kdo dokáže představit. Jestli kolem něho někdo dělá vlny, tak to jsou jeho agenti."

Fantastickou atmosféru vyprodané haly si plnými doušky vychutnával i bronzový medailista z OH v Sarajevu a mistr Evropy Jozef Sabovčík. Právě vděčné obecenstvo je hlavním motivem, proč Sabovčík ještě ve svých 47 letech objíždí ledové arény.

"Potlesk publika a to jak mě přijali - to člověka chytí za srdce. Vím, že neočekáívají nějaké čtveráky, ale ocení, že tam přijdu ve svém věku. Proto to ještě stále dělám, protože takovým pocitům je těžké říci nashledanou."

Jozef Sabovčík,  foto: ČTK
Sabovčík byl prvním člověkem, který zvládl čtverný skok. Naposledy předvedl čtverný odpíchnutý rittberger loni v lednu, ovšem do exhibičních vystoupení ho nezařazuje. Tam se podle jeho slov totiž nehodí.

"Lidé chtějí vidět salta a mého pokrčeného axela. Čtvrné skoky do exhibice nepatří, protože když to nevyjde, tak to ubere celému vystoupení."

Jozef Sabovčík je na ledě pětkrát týdně. Do roka zvládne zhruba 50 exhibičních vystoupení, ovšem trenérské povinnosti ho nutí sledovat i krasobruslařské soutěže.

Tomáš Verner,  foto: ČTK
"Znám se dobře s Tomášem, takže sleduji, jak mu to jde. Potom jsem také trenér, takže musím dávat pozor, jak se mění trendy, hodnocení, kritéria a požadavky, abych mohl svým svěřencům pomoci."

Sabovčík spolu s dalšími příznivci tohoto estetického, ale také nesmírně náročného sportu, velmi vítá návrat Jevgenije Pljuščenka do krasobruslařských soutěží. Jeho opětovná cesta na stupně vítězů však podle něj zdaleka nebude jednoduchá.

"Bude to zajímavé, protože dvouletá přestávka - to není jednoduché. Bude muset úplně změnit režim, aby se dostal do tréninkové zóny, protože to je úplně jiný svět. My také tvrdě pracujeme, ale mnohdy se mezi vystoupeními nevyspíme a je to jiný život. Pokud by takto pokračoval, tak by to měl hodně těžké."

Jedním z hlavních Pljuščenkových soupeřů by měl být i náš Verner. René Novotný si přeje, aby jeho forma gradovala na ZOH v roce 2010 v kanadském Vancouveru.

"Každý sportovec má vrchol olympiádu. Pokud dosáhne na medaili i na MS či ME, tak to bude skvělé, ale hlavní je ta olympijská. Dnes je ta konkurence tak vyrovnaná, že vyhrát může osm chlapů. Tím pádem i Tomáš, ale na druhé straně každý může zkolabovat, jak ukázalo letošn MS, protože nervy máme všichni. Proto mu nejvíce přeji, aby měl sportovní štěstí a podařilo se mu to."

Do olympijských soutěží ve Vancouveru zbývají ještě téměř dva roky. Podle organizátorů pražské exhibice by se však naši diváci mohli dočkat velkých hvězd tohoto sportu ještě dříve, možná už příští zimu.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio