Synek mistrem světa a brzy i otcem

Ondřej Synek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ondřej Synek letos vyhrál na co sáhl. Na svém skifu triumfoval ve SP, poté na ME a sezonu snů korunoval titulem mistra světa. Dostal se tak na Olymp, o kterém marně snily celé generace českých veslařů. Čerstvého šampiona z novozélandského jezera Karapiro teď představíme ve sportovní rubrice.

Ondřej Synek,  foto: ČTK
Ondřej Synek má ideální skifařské míry - 2 metry, 100 kg. Přesto ho zisk titulu mistra světa pořádně bolel.

"Každý závod, který se jede naplno, bolí extrémně. Fyzický výkon je obrovský a člověk se dává týden dohromady."

Synek však vydržel a to díky psychické odolnosti, na které v posledních sezonách výrazně zapracoval.

"Aby mohl člověk závodit se všemi, tak musí být hodně psychicky odolný. To se mi v minulých sezonách moc nedařilo. Měl jsem na to fyzicky, ale psychicky kousek chyběl. Letos se mi to podařilo skloubit k dokonalosti, jít tvrdě za svým a v ničem nepolevit."

28letý rodák z Brandýsa nad Labem využil zvýšeného sebevědomí k velmi účinné taktice, kterou praktikoval po celou sezonu. Od startu vyrazil naplno a v cíli se pravidelně díval na záda nestíhajících soupeřů.

"Letos na jaře jsem si hned v úvodním závodu SP řekl, že to napálím od startu a uvidím, jak dlouho to vydržím. Najednou jsem viděl, že to jede až do cíle, ujišťoval jsem se v tom závod od závodu až jsem to provedl i na MS a ono se to povedlo."

Taktiku start - cíl opustil nástupce věčného korunního prince skifu Václava Chalupy v jediném závodu - v semifinálové rozjížďce na MS. V té nechal domácího Novozélanďana Dryssdala vyhrát, aby poté ve finále doslova rozprášil jeho sny o zisku páté světové zlaté medaile v řadě za sebou.

"Jsem zastáncem toho, že o medailích se rozhoduje až ve finále. Jestli do něj jdete z 1. nebo 2. příčky, to nehraje roli. Raději jsem ušetřil síly, aby mi ve finále nechyběly, to by bylo špatně."

Pro představu všech posluchačů český veslař prozradil, jakou má při mistrovských závodech frekvenci záběrů.

"Normální tempo je 34 záběrů za minutu, v nástupu se zvedne o 2 - 3 záběry a v koncovce se jede i 40."

Ondřej Synek se symbolickou korunou krále skifu,  foto: ČTK
Trojnásobný vítěz SP, dvojnásobný mistr Evropy, držitel triumfu na Primátorkách a nyní už i světový šampion si pochvaluje skifařskou partu, kterou narozdíl od jiných sportů nesužuje řevnivost. I když to samozřejmě neznamená, že by si jako soupeři na vodě něco darovali.

"Vztahy jsou kamarádské, jeli jsme spolu i osmiveslici. Chodili jsme na besedy do škol, na večeře, takže jsme se hodně spřátelili. Na vodě jsme ale největší soupeři a rivalové, na břehu se zase poplácáme po ramenou a jede se dál."

Jak první český mistr světa v olympijské disciplíně již poznamenal, skifařská parta si z hecu zkusila závod královských osmiveslic. Ty jsou narozdíl od skifu nepárovou disciplínou, což znamená, že závodník drží v ruce jen jedno a nikoliv dvě vesla. Ovšem ani tento technický problém nezabránil "skifařské osmě" převálcovat slavnou britskou osmiveslici, která na olympiádě v Pekingu vybojovala stříbro. Synek to vysvětluje takto:

"Veslování je jenom jedno, ať už máte v ruce klacky dva nebo jeden. Ten fyzický fond nás skifařů je obrovský a tak jsme jeli rychle i přes technické nedostatky."

Radost ze zlaté medaile byla samozřejmě obrovská a také dostatečně medializovaná. Ondřej Synek doufá, že jeho grandiózní úspěch pomůže celému českému veslování.

"Jsem hrozně rád, protože to není jen můj výsledek, ale pomůže to celému sportu. Doufám, že se děti nebudou jen dívat do počítačů, ale přijdou do loděnice a veslování si vyzkouší."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio