Tajemný tis ve Vilémovicích je nejstarším stromem v Česku

Tis ve Vilémovicích

Stromy se už začínají zelenat. Víte, který je v Česku nejstarší? Je to zřejmě Vilémovický tis. Botanici jeho stáří odhadují na 1500 až 2000 let.

Tis ve Vilémovicích | Foto: JirkaSv,  Wikimedia Commons,  public domain

Najdete ho ve Vilémovicích u Ledče nad Sázavou. Jeho obvod měří 345 cm. Věk stromů se určuje těžko. Používá se řada metod, například podle letokruhů, obvodu kmene nebo historických záznamů. Vilémovický tis roste v zámeckém parku a možná se jedná o nejstarší tis v Evropě. Roste do výšky přes než deset metrů.

Benediktíni nechali tis stát

Tis byl vyhlášen památným stromem a dostal se i do znaku obce. Na ceduli vedle stromu je napsáno, že na tomto místě stojí od začátku prvního tisíciletí. Stál tu, když sem přišli první benediktíni. Jedovaté tisy naši předkové vnímali jako symboly smrti a smutku.

I benediktínští mniši, kteří kolem roku 1220 přišli do Posázaví, byli pověrčiví a při kácení zdejších lesů nechali jeden takový čarodějný tis stát. V jeho okolí pak založili vesnici. Lidé měli z tisu strach, protože je včetně kůry a plodů jedovatý.

Stále v dobré kondici

Tis ve Vilémovicích | Foto: Jakub Hamza,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Dnes stojí tis na soukromém pozemku. Během suchého a horkého léta stojí u stromu tisícilitrový barel vody, ze kterého se vykopanou stružkou vsakuje voda ke kořenům.

Tis dostává také pravidelně hnojivo a postřik proti škůdcům. I po tolika letech je v kondici. Až zánik stromu ukáže, kolik mu bylo let. Na pařezu bude možné sečíst letokruhy.

Další věkovitý tis najdete u hradu Pernštejna na Bystřicku. Říká se, že jeho život je spojen s hradem. Když se ulomila na tisu špička, propadla se hradní klenba, když v roce 2006 stromu upadla větev, hrad Pernštejn vyhořel.

13
49.6848020394
15.3092030513
default
49.6848020394
15.3092030513
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Česká nej

    Největší, nejmenší, nejrychlejší, nejkrásnější, .... jedinečné.