Tanec Praha

Modernímu tanci a pohybovému divadlu bude zasvěcen patnáctý ročník mezinárodní přehlídky, který pod názvem "Tanec Praha" představí od 9. do 29. června v české metropoli, ale též v Brně a v Mostě, desítky špičkových tanečníků ze zahraničí.

Přestože letošní jubilejní ročník nepřivítá taková esa světové choreografie, jakými byli v minulých letech například William Forsythe nebo Jiří Kylián, a jeho program bude oproti předcházejícím kvůli nedostatku peněz poněkud kratší, bude mít přehlídka soudobé taneční tvorby podle ředitelky festivalu Tanec Praha Yvony Kreuzmannové i tentokrát co nabídnout: Po dvou večerech ve Slovanském domě, kde 9. a 10. června vystoupí se svým projektem pražská Hudební akademie múzických umění, ji slavnostně zahájí 11. června ve Stavovském divadle soubor Baletu Velkého divadla v Ženevě, který si v Praze získal publikum už počátkem devadesátých let. Představí se dvěma díly dvou uznávaných světových choreografů - Fina Jormy Uotinena a Němce Johna Neumeiera. K nejvýznamnějším letošním hostům, jak Kreuzmannová v rozhovoru pro Radio Praha dále připomněla, budou patřit také rakouský soubor Laroque Dance Company, britská skupina Charles Company či dánská Granhoj Dans. Třetí jmenovaná v divadle Ponec, kde se uskuteční nejvíce festivalových představení, úspěšně hostovala loni na podzim. Vedle živých vystoupení připravují pořadatelé i projekt "Videotanec", jenž představí klasiky moderního tance, ale i současnou tvorbu zahraničních choreografů. Lidé v průběhu přehlídky uvidí celkem 40 snímků. Krátké se budou promítat před představeními v Ponci, delším jsou věnována odpoledne od 23. do 26. června ve Francouzském institutu. Sedm snímků nadto nabídne divákům závěrečná "Videonoc současného tance", která se uskuteční v zahradách Slovanského domu 27. června.

"Já musím říct, že jsme letos dokázali dát dohromady takovou zajímavou směs toho nejlepšího, co jsme zažili v posledních letech, s tím, co nás výrazně oslovilo především na mezinárodních choreografických soutěžích v uplynulé sezóně. A velmi krásně se nám do toho zapasovali čeští umělci působící v zahraničí, kteří se samozřejmě také průběžně vracejí na domácí scénu. Projekt 'Slovanský dům, zahrady Slovanského domu' budou realizovat pouze čeští umělci, a to na základě podobného úspěšného na Pražském hradě v loňském roce. To je taková šance, jak vlastně ukázat co nejširší divácké obci, co umí český tanec, a zároveň budou mít Češi dva večery v Ponci, 13. a 14. června; jeden bude z repertoáru Pražského komorního baletu, a druhý bude nezávislá tvorba,"

uvedla k programu festivalu Tanec Praha jeho ředitelka Yvona Kreuzmannová.