Mezinárodním dnem tance končí v Praze festival

orphans.jpg

Mezinárodní den tance připadá letos na středu 29. dubna. "Tento mimořádný den je věnován jedinému jazyku, kterým může mluvit každý na zemi, základnímu vrozenému jazyku našich těl a našich duší, našich předků i našich dětí,"řekl ve svém poselství známý britský tanečník bangladéšského původu Akram Kahn. Jak svátek oslaví čeští umělci?

Mezinárodní den tance spadá do doby, kdy v Čechách vrcholí jedna taneční přehlídka a schyluje se k druhé. Končí Česká taneční platforma a středa 29. dubna ji uzavírá. Pokračuje organizátorka Yvona Kreuzmannová.

Kreuzmannová: "Unesco vyhlašuje každým rokem 29. duben Mezinárodním dnem tance, my v ten den končíme Českou taneční platformu jednak otevřenou diskusí profesionálů i veřejnosti na scéně divadla Ponec a jednak promítáním filmu DV8 Physical Theatre, který se jmenuje Cost of Living, a je to nesmírně působivé taneční divadlo v provedení jedněch z nejzajímavějších interpretů a pracuje se tam velmi zajímavě i s postiženým tanečníkem."

15. ročník festivalu současného tance Česká taneční platforma měl podtitul Tanec Vás neotráví! Zahájil ho v pátek 24. dubna Karel Vaněk představením Orphans, které je poctou jeho zesnulé taneční a životní partnerce Evě Černé. Během šesti dnů mohli diváci vidět to nejlepší, co na české scéně tance a pohybového divadla během roku vzniklo.

Kreuzmannová: "Česká taneční platforma měla letos velmi zajímavou nabídku jak v oblasti soutěžních děl, tak měla i možnost zarámovat program program řadou umělců, kteří působí v zahraničí. Z dvaceti děl je devět soutěžních a dále jsme udělali deset večerů, kde jsou i kombinované kusy našich choreografů, kteří působí buď doma nebo v zahraničí."

Také mezi účinkujícími platformy vybírala odborná porota adepty na taneční cenu Sazky, která bude vyhlášena 26. června na slavnostním galavečeru.

Českou taneční platformu organizuje občanské sdružení Tanec Praha, které připravuje také stejnojmenný mezinárodní festival. Ten začne 23. května.

Kreuzmannová: "Česká taneční platforma má patnáctiletou historii, kratší než Tanec Praha a to z toho důvodu, že jsme se rozhodli nabídnout prostor tomu nejlepšímu, co vzniká na české taneční scéně a nebo co vytvářejí čeští tanečníci v zahraničí. Naopak tanec praha je významnou mezinárodní akcí, na které se účastní 17 zemí světa, je to konfrontace české scény se zahraničím."

Jak v tom porovnání dopadá úroveň českého tance?

Kreuzmannová: "Čeští tanečníci udělali obrovský pokrok oproti předchozí dekádě, a proto jsme se rozhodli věnovat jim závěrečný galavečer v Sazka Aréně. Česká taneční scéna se výrazně prosazuje na zahraničních jevištích, škoda jen, že to nevnímají naše státní instituce"

Programovým vrcholem Tance Praha by se podle pořadatelů mělo stát vystoupení francouzského souboru Montalvo-Hervieu Good Morning, Mr. Gershwin, které spojuje Gershwinovu hudbu s breakdancem a tanec na jevišti s velkoplošnými projekcemi.