Tanec se psem

Šimona Drábková z Prahy s fenkou Axa Quick Benas, 2. místo, foto: ČTK

V čem všem je možné soutěžit a dokonce na evropské úrovni...tak například v Blansku proběhlo o víkendu Mistrovství Evropy v tanci se psem. Na místě byl Jaromír Marek.

Šimona Drábková z Prahy s fenkou Axa Quick Benas,  2. místo,  foto: ČTK
V nabitém sále duní reprodukovaná hudba a oči dvou stovek diváků jsou upřeny na velký modrý koberec ve středu, na kterém cvičí psovod a jeho pes. Ten se otáčí kolem své osy, vyskakuje, kráčí po zadních a dělá přemety. To vše v rytmu hudby a v souladu se svým pánem. Takhle nějak vypadá tanec se psem. Jaká jsou pravidla této netradiční disciplíny prozradila ředitelka soutěže Hana Rajštégrová.

Tanec se psem je vlastně sportovní disciplína jako každá jiná, kdy psovod se psem předvádí různé cviky dovednosti v rytmu hudby. I zde jsou povinné prvky, otočka, obíhání okolo psovoda, couvání a tanec na dálku."

Otázka: Když jsem se bavil se soutěžícími, tak říkali, že takový výcvik je vlastně hračka, že to trvá pár týdnů....v čem spočívá kouzlo tajemství toho výcviku?

"Určitě to netrvá nijak krátce. Aby byl pes perfektně ovladatelný tak se musí cvičit i rok. Nejdůležitější je, aby pes tančil rád. Pozná se, kde je to z donucení. Jsou ale takoví psí komedianti, kteří jsou ochotni dělat se svým pánem cokoli a když se to nacvičí na hudbu, dá se tomu choreografie, tak to vypadá moc hezky."

Vítězný titul si z mistrovství Evropy odnesla Martina Klimešová s fenou belgického ovčáka.

"Jsou jí čtyři roky a cvičím s ní odmalička. Nacvičit tuto sestavu trvalo asi týden, ale pes už umí povely, dělá je na první povel a s chutí a všechno umí. Když to zakomponujete do hudby, tak to lidi zvedne ze židlí."

Na druhém místě se umístila Šimona Drábková s fenou dobrmana. Podle ní závisí úspěch a vztahu psa a jeho pána.

"Já jsem s tímto psem vlastně pořád, doma a někdy i v práci. Máme spolu velmi dobrý vztah, takové propojení, že je pro mě ochotná udělat skoro všechno."

Mistrovství Evropy se zúčastnilo 21 soutěžících z Česka, Polska a Rakouska se 23 psy. Při pohledu do startovní listiny je ale zřejmé, že tanec se psem je především ženská disciplína. Ředitelky závodu se proto nemohu nezeptat. Co muži? Také závodí?

"Při prvním ročníku před čtyřmi lety zde byl i jeden muž s pudlem a umístil se velmi dobře. Bohužel, nešel příkladem jiným mužům a tance se psy je nyní ženská záležitost."