Taťána Kuchařová - nejkrásnější dívka světa

Taťána Kuchařová, foto: ČTK

Světovou královnou krásy se stala Češka. Tato zpráva oběhla v sobotu v noci světová média. Osmnáctiletá Taťána Kuchařová z Opočna nastartovala svoji modelingovou kariéru už v 10 letech, nyní ji završila nejvyšším úspěchem. Stalo se tak ve Varšavě na soutěži Miss World 2006.

Taťána Kuchařová  (vpravo) po vyhlášení výsledků soutěže Miss World 2006,  foto: ČTK
"To se nedá popsat... Ještě teďka tomu pořád nemůžu věřit a myslím si, že to je jeden velkej sen...,"

reagovala Kuchařová krátce po vyhlášení. V soutěžích krásy není nováčkem - už jako desetiletá vyhrála v české soutěži Miss mléko. Poté začala pokukovat po modelingu a od čtrnácti se mu věnovala naplno. Do soutěže Miss ČR se sebevědomá studentka jazykového gymnázia přihlásila sama. Následoval jeden úspěch za druhým. Zvítězila v oblastním kole Miss Moravia. V Tunisku, kde se dívky připravovaly na finále, získala titul Miss Sahara. Ve finále 8. dubna 2006 vyhrála. Kromě korunky Miss ČR 2006 získala ještě tři další tituly. Diváci ji označili za Miss sympatie. Posluchači rozhlasu jí udělili titul Nej hlas. Porota přidala Miss elegance.

Titul Miss World získala jako první Češka v historii.

"Zatím u nás nemáme tu zkušenost, zatím jsme měli v naší soutěži Miss Europe a několik druhých, třetích či čtvrtých míst, ale takhle velký úspěch zatím v České republice nebyl,"říká prezident české soutěže v ženské kráse Miloš Zapletal.

Taťána Kuchařová,  foto: ČTK
Taťána Kuchařová měří 177 centimetrů a rozhodně nemá sklon k extrémní hubenosti, jak bylo v posledních letech trendem. Odstrašujícím příkladem tohoto trendu v modelingu se stala finalistka Miss ČR 2004 Pavla Sudová, která skončila s váhou 34 kg v péči lékařů. Naopak Kuchařová měla vždycky spíš sklon mít vyšší váhu než nižší, prozradil plastický chirurg Jan Měšťák, který usedl rovněž v porotě letošní Miss ČR.

"Neodpovídá těm velice štíhlým modelkám, ale také ne těm krev a mléko, těm silnějším, protože na pódiu při hodnocení by se jedna strana i druhá strana nepříznivě odrážela, i pro tu porotu."

Myslíte, že se mění nějaký dlouhodobější trend?

"Pokud jde o miss, kde zasedám v porotě už řadu... za chvilinku desetiletí, tak podle mého názoru je tu silný tlak, aby ty dívky nebyly třeba velice štíhlé, a samozřejmě také ne moc silné. A když třeba některá z velice krásných dívek byla štíhlejší, tak jsme řekli, že pokud by měla postoupit do dalšího kola, že musí nabrat nějaké to kilo. Ale ten trend je takový, že se zobecňuje zdravá dívčí a ženská krása, která neodpovídá tomu, co bylo za doby Twigy nebo v minulých letech. Takže se to hodně smazává a jde to k tomu dobrému a zdravému středu."

Vítězství v soutěži Miss World od základu změní život 18leté studentky. Škola bude muset na dokončení počkat. Kuchařová stráví zhruba rok cestami - hlavně charitativními. Bude cestovat po celém světě, bude se setkávat s politiky a čeká ji sláva, tvrdí Zapletal. Podle ekonomů by také její úspěch mohl zvýšit prestiž země a povědomost o České republice v zahraničí.