Finalistka České Miss bude mít šaty pošité rybími šupinami

Foto: ČTK

Do České knihy rekordů byly zapsány unikátní společenské šaty pošité více než 2500 kusů rybích šupin. Jsou určené pro soutěž Česká Miss 2010 a vytvořily je studentsky modelářství a návrhářství oděvů z Třeboně.

Jižní Čechy jsou krajem rybníků. Odráží se to i v lidových krojích. Některé z nich jsou vyšívány pravými rybími šupinami.

"Je to 150 let stará technika, která byla používána na tradičním třeboňském lidovém kroji. Třicet šiček a návrhářek pracovalo na šatech celý měsíc a odvedlo 220 hodin práce,"

Foto: ČTK
uvedl Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den, která spravuje české rekordy. Vyšít šaty rybími šupinami vyžaduje pěknou dávku trpělivosti.

"Tisíce šupin se musí nejdříve máčet. Potom proprat, očistit. Pak se rozkládají, rovnají a zatěžují, aby se vylisovaly a po uschnutí zůstaly rovné. A teprve potom se z jednotlivých šupin začíná tvarovat to, co na konci tvoří jakousi mozaiku připomínající květy, to, co tradičně bývalo ozdobou kroje. Třicet děvčat ze střední odborné školy v Třeboni nakonec vytvořilo šaty, které ponese dívka s číslem 10 na celostátním finále soutěže krásy Česká miss 20. března. Je to součást projektu, který se jmenuje Čtrnáct klenotů uprostřed Evropy. Z každého kraje byl vybrán jeden tradiční motiv, který má oživit staré řemeslo nebo připomenout tradici. Je to nápad módní návrhářky Jany Berg."

Foto: ČTK
Nabízí se otázka, nebudou šaty z rybích šupin těžké?

"Šaty kupodivu těžké nejsou, i když na ně padlo 45 metrů látek. Spodní díl má připomínat vodu, vlny. Kapky vody má připomínat závoj, který je poskládán z jednoho a půl kilogramu korálků a perliček, které mají evokovat vodní kapky a vodní živel. Miss, jak známo, jsou štíhlé dívky a tak když ve škole mezi stovkou studentek hledali tu, která by mohla stát modelem, když byly šaty dokončovány, tak se podařilo najít pouze jednu nebo dvě takto štíhlé dívky."

Foto: ČTK
Kromě kapřích byly na šaty použity také šupiny z candáta, cejna a štiky. Model doplní i štičí klobouček s vypreparovanou štičí hlavou. Také další dívky budou mít extravagantní modely, které pro ně připravují studenti oděvních škol z jednotlivých krajů. Diváci i porota budou tedy mít na co koukat. Předsedou poroty bude letos hvězda akčních filmů a šampión v bojových uměních Jean-Claude Van Damme. V Česku chce vybrat také herečku pro svůj film a připravovanou reality show.