Temelínská elektrárna získala povolení k dalšímu zvyšování výkonu

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil jihočeské jaderné elektrárně Temelín zvyšovat výkon reaktoru prvního bloku až do 55 procent jeho nominální hodnoty. ČTK to řekla předsedkyně úřadu Dana Drábová. K 55 procentům by se výkon reaktoru podle ní mohl dostat ve středu nebo ve čtvrtek. Štěpnou reakci obsluha reaktoru obnovila v neděli po desetidenní odstávce a doposud personál udržoval výkon reaktoru na úrovni maximálně do tří procent.

Americký právník Edward Fagan nevylučuje, že pokud mu v úterý nebudou vydány dokumenty o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín, budou následovat soudní žaloby v Česku i v USA. Řekl to po pondělním jednání s představiteli nevládních ekologických organizací z České republiky, Rakouska a Německa, s právníky i dalšími odborníky. "Učinili jsme obrovské pokroky v našem úsilí spojeném s jadernou elektrárnou Temelín. Nebudeme vám popisovat žádnou strategii, neřekneme vám, co budeme dělat ani kdy to chceme udělat," uvedl Fagan. Případné soudní spory v Česku by podle něj vedli čeští právníci, kteří již proti Temelínu zastupovali ekologické organizace; on sám by jim prý byl třeba k dispozici i jako svědek.

Americký právník, zastupující rakouské odpůrce Temelína, před měsícem vyzval elektrárenskou společnost ČEZ, americkou firmu Westinghouse a britskou společnost BNFL, která Westinghouse právně zastupuje, aby do 20. března předložily dokumenty ohledně bezpečnosti této jaderné elektrárny.

Dolnorakouští odpůrci atomové energie požadují okamžité zastavení jaderné elektrárny Temelín, mimo jiné proto, že nedůvěřují českému Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Šéfka úřadu Dana Drábová vzápětí výhrady odmítla s tím, že elektrárna je zatím ve fázi spouštění a že její kritici by neměli váhat použít vlastního rozumu. V nejnovějším prohlášení protitemelínských aktivistů, o kterém informovala agentura APA, se uvádí, že dolnorakouské obyvatelstvo se cítí být ohroženo, neboť "zatím po každém pokusu uvést jadernou elektrárnu do zkušebního provozu došlo k nucené odstávce nebo k poruše".

Podle odpůrců Temelína je Státní úřad pro jadernou bezpečnost nedůvěryhodným, protože povolil spuštění elektrárny navzdory přetrvávajícím problémům. Také bavorský ministr životního prostředí Werner Schnappauf požaduje další bezpečnostní zkoušky elektrárny, tak jak to přislíbil na jejich společném setkání minulý čtvrtek ministr Miloš Kužvart, zdůrazňují rakouští aktivisté. Dolnorakouští odpůrci atomové energie požadují okamžité zastavení jaderné elektrárny Temelín, mimo jiné proto, že nedůvěřují českému Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost. Šéfka úřadu Dana Drábová vzápětí výhrady odmítla s tím, že elektrárna je zatím ve fázi spouštění a že její kritici by neměli váhat použít vlastního rozumu.

V nejnovějším prohlášení protitemelínských aktivistů, o kterém informovala agentura APA, se uvádí, že dolnorakouské obyvatelstvo se cítí být ohroženo, neboť "zatím po každém pokusu uvést jadernou elektrárnu do zkušebního provozu došlo k nucené odstávce nebo k poruše". Podle odpůrců Temelína je Státní úřad pro jadernou bezpečnost nedůvěryhodným, protože povolil spuštění elektrárny navzdory přetrvávajícím problémům. Také bavorský ministr životního prostředí Werner Schnappauf požaduje další bezpečnostní zkoušky elektrárny, tak jak to přislíbil na jejich společném setkání minulý čtvrtek ministr Miloš Kužvart, zdůrazňují rakouští aktivisté.