Tenisté prohráli se ctí

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Ani bod nezískali čeští tenisté ve finále Davisova poháru proti Španělsku. S domácími favority prohráli na barcelonské antuce 0:5. Přesto jsou plní naděje a doufají, že i díky novým zkušenostem budou schopni minimálně postup do finále zopakovat.

Foto: ČTK
Do metropole Katalánska odjížděl český celek pln optimismu, že se snad štěstěna přikloní na jejich stranu a takřka nemožné se stane skutkem. Realita však byla možná krutější než si připouštěli. Se ztrátou bodu v prvním utkání, v němž nastoupil Tomáš Berdych proti nedávné světové jedničce Rafaelu Nadalovi, se tak nějak počítalo, a tak výsledek 5:7, 0:6 a 2:6 nepřekvapil. Rafael Nadal po utkání řekl, že měl s českým hráčem problémy pouze v průběhu prvního setu:

Rafael Nadal,  foto: ČTK
"Na začátku jsem byl trochu nervózní, hrál jsem kratší údery než obvykle, ale závěr prvního setu byl klíč k obratu. Poté, co jsem zvládl koncovku první sady, se všechno změnilo. Najednou jsem byl schopný hrát delší údery, mnohém blíž k čarám, měl jsem mnohem častěji míč pod kontrolou ze svého forehandu, a přestal jsem chybovat. Cítil jsem, že Tomáš Berdych vypadá oproti prvnímu setu mnohem unaveněji."

Tomáš Berdych po utkání přiznal, na bývalou světovou jedničku neměl, ale věří, že ho hladká prohra s Rafaelem Nadalem nepoznamená:

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"On opravdu byl bezchybný od konce prvního setu. Člověk k tomu může jen smeknout, zůstat hlavou co nejdéle na kurtě a snažit se o cokoliv. Zkusil jsem, troufám si říct, všechno, co jsem schopen na kurtu vymyslet, ale bohužel. Klobouk dolů před tím, co předváděl. Samozřejmě není nic příjemného, když člověk prohraje jakékoliv utkání, ale tady jsme od toho, že těch západů je pět a z těch pěti potřebujeme udělat tři body. To, že se hned první nepovedl... Svět se nezboří. Je to druhý hráč světa, na antuce by jeho prohraná utkání člověk spočítal na prstech jedné ruky, takže spíš to hodit za hlavu a jede se dál."

Když pak Radek Štěpánek podlehl v pětisetové bitvě Davidu Ferrerovi, naděje na zvrat finálového utkání začaly rychle klesat. Radek Štěpánek ocenil bojovnost svého protivníka, ale ani za tohoto stavu nepovažoval finále za ztracené:

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
"Já si myslím, že se hraje na tři body, takže konec rozhodně není. Bohužel jsme potřebovali, aby to první den bylo alespoň 1:1, a to se nestalo, ale rozhodně zbraně neskládáme a budeme bojovat dál."

Ani sobotní čtyřhra však nepřinesla kýžený bod. Štěpánek s Berdychem nestačili na španělskou dvojici Fernando Verdasko a Feliciano López, kterým podlehli celkem hladce 7:6, 7:5 a 6:2. Tomáš Berdych po utkání složil domácím hráčům poklonu:

Foto: ČTK
"Když soupeř vám nedá šanci, tak těžko hledat nějaké momenty, kdy jsme to mohli udělat jinak. Oni to určitě skvěle zahráli, takže jenom klobouk dolů před nimi."

V závěrečných dvouhrách prohrál Lukáš Dlouhý s Davidem Ferrerem 4:6 a 2:6 a Jan Hájek podlehl Rafaelu Nadalovi 3:6 a 4:6. Radek Štěpánek po utkání přiznal sílu domácích tenistů:

Foto: ČTK
"Španělé si prostě zasloužili vyhrát, byli lepší a nám nezbývá nic než před jejich výkony smeknout, pogratulovat jim a pokusit se příští rok tento výsledek zopakovat a ještě udělat třeba o ten poslední krůček víc. Samozřejmě jsme chtěli víc, ale to se stává."

klíčové slovo:
spustit audio