Český tenis táhnou dlouhodobě dva borci

Foto: ČTK

Česká tenisová současnost je skvělá. Tomáš Berdych má v letošní sezóně na kontě finále Wimbledonu i semifinále Roland Garros. V týmových soutěžích se zase oba reprezentační výběry dostaly mezi elitní kvarteto. Přesto pohled do budoucnosti vzbuzuje obavy.

Jaroslav Navrátil,  foto: ČTK
Daviscupový celek totiž už čtyři roky táhne moravské duo Tomáš Berdych - Radek Štěpánek. Nastoupit ke třem duelům hraným na tři vítězné sety během jediného víkendu není zrovna snadná práce, zvláště pro 31letého Štěpánka. Jenom připomínám, že i na turnajích nejprestižnější série Grand Chelem se hrají takové zápasy obden. Otázkou je, jak dlouho ještě tělo karvinského rodáka tuto zátěž vydrží, zvláště když turnajová náročnost se rok od roku zvyšuje. Obavy neskrývá ani nehrající kapitán Jaroslav Navrátil.

Tomáš Berdych  (vlevo) a Radek Štěpánek,  foto: ČTK
"Pevně věřím, že to ještě může vydržet rok nebo dva. Je to hlavně otázka na Radka. Má 31 let, podívejte kolik turnajů letos vynechal kvůli zranění. Sice začínal tenisový život později, až v 25, vždy je perfektně připravený jak kondičně tak i herně, ale ten singlový věk není tak dlouhý jako deblový."

Tím tady myslel nehrající kapitán Bělehrad, kde naši tenisté o víkendu marně usilovali o napodobení loňského fantastického úspěchu, kdy po dlouhých 29 letech postoupili do finále Davisova poháru. Tentokrát skončila jejich jízda v semifinále na domácím Srbsku. I to má ve světě obrovský zvuk, ale bude český tenis podobné chvíle prožívat i v nejbližších letech? Jak samotný Navrátil naznačil, singlový věk netrvá věčně. Pravdou je, že Štěpánek se prodral do světové špičky nepoměrně později, než např. současný vládce bílého sportu Španěl Rafael Nadal či jeden z letošních finalistů, srbská světová dvojka Novak Djokovič. Ale stejně, zkuste si spočítat, kolik se na světovém tenisovém okruhu pohybuje např. pětatřicátníků. Pokud nepatříte mezi vysloužilé lesníky, tak vám na to prsty jedné ruky budou rozhodně stačit. Také proto očekává Navrátil hubenější léta.

Radek Štěpánek,  foto: ČTK
"Mohou přijít baráže, boje o záchranu. Ti dva kluci tomu obětovali poslední 4 roky a to je strašně náročné. Může to být sezóna a po finále či semifinále mohou přijít bohužel chudší roky."

S názory Jardy Navrátila souhlasí i samotný Radek Štěpánek.

"Pořád se říká, jaká je obrovská síla českého tenisu, ale Davis cup hrajeme pořád jenom dva. Nechci, aby to vyznělo, že ostatní na to nemají, ale ta zápasová tíha leží pouze na nás - tak to prostě je."

Radek Štěpánek  (vlevo) a Tomáš Berdych se svými fanoušky,  foto: ČTK
Zrovna za bělehradský víkend nemůže Štěpánkovi nikdo nic vytknout. V pátek urval bod proti Viktoru Troickému a v sobotu ve dvojici s Berdychem přehráli pár Djokovič, Zimonjič. Jenomže, když sedmý tenista světa Tomáš Berdych prohrál obě své dvouhry, mohli jsme jen těžko pomýšlet na finálový postup. Radku Štěpánkovi už v neděli evidentně chyběly síly, aby zvládl i duel se srbským hrdinou Janko Tipsarevičem. Do příštího ročníku sice půjdeme z pozice nasazeného mužstva, ovšem podle Navrátila i to má svá ale.

"Budeme nasazení, ale los bude velmi podstatný. Když jsem se díval, kdo postoupil, tak nás čekají velmi kvalitní soupeři. Bude jenom na klucích, jak se dají dohromady a pak se domluvíme, jak to bude příští rok vypadat."

Středeční los může našim tenistům poslat do cesty např. Rakousko, Německo, Indii či Švédsko.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio