Tereza Boučková čte Rok kohouta

Tereza Boučková
0:00
/
0:00

Spisovatelka Tereza Boučková je výraznou osobností současné ženské prózy. Kromě románů a povídek píše i divadelní hry a filmové scénáře. Její poslední román se jmenuje Rok kohouta a stejně jako některé předchozí knihy významně těží z osobních zkušeností autorky.

Tereza Boučková
V dnešním pořadu uvedeme ukázku z první části patnáctidílné četby na pokračování, kterou v plzeňském studiu Českého rozhlasu natočil režisér Miroslav Buriánek, premiéru měla začátkem letošního roku.

A koho vybral jako interpreta románu? Přece samotnou autorku! Tereza Boučková se několikrát neúspěšně pokoušela o přijetí na DAMU. Jako dcera disidenta Pavla Kohouta a jako signatářka Charty 77 pochopitelně neměla naději na přijetí. Svůj herecký talent uplatnila jen v bytových divadelních představeních u Vlasty Chramostové, např. v roce 1978 spolu s ní, svým otcem, Pavlem Landovským a Vlastou Třešňákem účinkovala v inscenaci Kohoutovy shakespearovské adaptace Play Macbeth. Miroslav Buriánek volbou autorského čtení podrhl autobiografickou výpověď v románu Rok kohouta. Můžete si poslechnout podstatnou část z prvního dílu četby.

Posluchačům, kteří nejsou obeznámeni s dílem Boučkové, je třeba předeslat, že Boučková vychovává 3 syny, dva z nich jsou adoptovaní a že jejich výchova neprobíhala příliš harmonicky. Ve svém díle Boučková spojuje osobní, ženské, rodinné téma s tématikou tvorby a tématem veřejným. Jak naznačil už brzký podpis Charty těsně po maturitě, její názory jsou jasné a kritické. Podle jejího scénáře vznikl v roce 2002 film Smradi režiséra Zdeňka Týce. Připravovaný scénář má název ...zemský ráj to na pohled.