Terorismus - ohrožení světa

foto: ČTK

Terorismus jako jedna z největších hrozeb současnosti - to je téma dnešní rubriky Česko v komentáři. Pozvání do studia Radia Praha přijal bývalý komentátor Radia Svobodná Evropa Petr Hartman, s nímž hovořil Josef Kubeczka.

Útoky na madridská nádraží,  foto: ČTK
Nedávné tragické útoky na madridská nádraží opět oživily spousty otázek spojených s terorismem. Jednou z nejpodstatnějších je, co vede jeho organizátory k volbě metod, které si své oběti nevybírají?

"Já myslím, že právě čím více obětí, tím lépe pro teroristy. To se jasně ukázalo v Madridu, že je to taktika zastrašení široké veřejnosti, která pak tlačí na politiky a má vliv na jejich rozhodování. Právě Španělsko je klasickým příkladem. Pokud se naplní slova nové levicové vlády o tom, že stáhne vojenské síly z Iráku, tak si teroristé nemohou nic lepšího přát. Naopak budou velmi povzbuzeni k tomu, aby zkoušeli podobné útoky i na jiných místech, v jiných zemích, aby otestovali, vyzkoušeli, jak silná je pozice vlád v těch státech a jaký vliv má na ně veřejné mínění. Pro ně by bylo ideální, kdyby podobně postupovaly i jiné státy, kde by mohlo dojít k podobnému teroristickému útoku, stáhly vojska z Iráku a nechaly v tom Spojené státy osamoceny. To by byla výhra teroristů."

Dá se této formě boje, ať už je veden z jakýchkoliv pohnutek, nějak účinně bránit?

"Dá se omezit to riziko na nižší míru, ale úplně se tomu zabránit nedá. Klasickým příkladem je Izrael. Kdyby šlo zabránit takovým neočekávaným teroristickým útokům, tak by asi nedocházelo k tolika obětem na životech v Izraeli, kde každou chvíli vybuchne bomba, ať už v nějaké restauraci či autobuse, a stojí to někdy i desítky lidských životů. Podle mého názoru dá se omezit, ale nedá se tomu úplně zabránit."

Odstraňování následků útoků na madridská nádraží,  foto: ČTK
Jedním z důsledků terorismu je stále větší semknutí lidí, kteří těmto formám násilí brání. Spojené státy vyhlásily terorismu válku, do níž se zapojily snad všechny demokratické země. Nezdá se však, že by zvolené metody této války byly zcela účinné.

"Já si myslím, že hlavní problém je v tom, že Spojené státy jako světová velmoc číslo jedna občas vede boj proti terorismu z pozice síly, to znamená, že se rozhodne pro nějakou akci, nemá ji dobře prodiskutovanou v mezinárodním společenství a zatáhne do ní své spojence a pak se diví, že výsledky nejsou tak pozitivní. Třeba kvůli tomu, že spojenci nejsou úplně nadšeni z toho, jakým způsobem některé vojenské zásahy jsou vedeny, jak jsou připraveny následné kroky, to znamená zajištění bezpečnosti v té zemi. Například v Iráku se dodnes úplně nepodařilo převedení správy země do rukou místních politiků a ztotožnění se většiny obyvatel s tím, že boj proti terorismu nebo diktátorovi byl správný. To se nedaří, a proto je pro Spojené státy problém získávat na svoji stranu většinu spojenců, ti jsou nejednotní a to se odráží i v tom, že teroristé si jsou toho velmi dobře vědomi a zkouší útočit na ty slabé články. Právě Španělsko bylo jedním z těch slabých článků a není náhodou, že těsně před volbami tam došlo k těm výbuchům. Bylo to podle mého názoru velmi dobře naplánováno a promyšleno, což se ukazuje v současné době."

Také v Česku jsou už od útoků teroristů na New York a Washington zaváděna zpřísněná bezpečnostní opatření. Jsou podle Vás dostatečná? Obrněný transportér před pražským letištěm u mnohých spíše vyvolává ironický úsměv.

"Já si myslím, že o bezpečnostních opatřeních toho mnoho nevíme, protože kdybychom o tom věděli hodně, tak by byla k ničemu. Většinou jde o přísné utajení. Týká se to spolupráce tajných služeb i se zahraničím, týká se to monitorování pohybu podezřelých skupin a tak dále. O tom my nic nevíme, tak že nemůžeme posuzovat. Transportéry a podobně jsou spíše gesta, aby se ukázalo, že se něco dělá, ale podle mého názoru to není to nejpodstatnější. Podstatnější je, co se odehrává za kulisami. My o tom mnoho nevíme a můžeme jenom doufat a věřit, že práce českých tajných služeb je natolik kvalitní, že by dokázala alespoň většinu hrozících nebezpečí odvrátit, protože stoprocentně to nejde nikdy."

Už i vyvolávání atmosféry strachu je vlastně projevem terorismu.

"Samozřejmě. Je to jedna z metod a když pak následuje konkrétní útok, tak je vidět, že je to velmi účinné. Teroristé sílou, brutalitou, lidskými obětmi dosahují svých cílů."

U mikrofonu Radia Praha byl bývalý komentátor Radia Svobodná Evropa Petr Hartman.