Testování na zvířatech etickým problémem

V pokusných laboratořích po celém světě je každoročně použito přibližně 115 milionů zvířat. Zvířata jsou používána nejen k výzkumu nemocí a testování léků, ale také k testování veškerých chemických látek, alkoholu, cigaret, drog a dalších výrobků.

Koordinátorka kampaně Za nahrazení pokusů na zvířatech Barbora Večlová informuje, jakým způsobem upozorňuje veřejnost na tento problém.

"Rozdáváním seznamů kosmetiky a dalších výrobků netestovaných na zvířatech po celé ČR. Informujeme také o stavu v laboratořích, kde se testování týká více než stovky milionů zvířat za rok."

Jak se díváte na testování za účelem vývoje léků?

"My se stavíme proti všem pokusům na zvířatech, protože jim to způsobuje fyzické i psychické utrpení a také z důvodů vědeckých. Testování na zvířatech totiž nezajišťuje bezpečnost pro lidi, protože různé živočišné druhy reagují na různé látky jinak a to způsobuje složitou převoditelnost výsledků na lidi."

V ČR je testování na zvířatech pro kosmetické účely zakázáno. V zahraničí je tomu jinak?

"Zákaz testování kosmetiky na zvířatech platí po celé EU. Obsahuje však tři výjimky, takže v některých případech může k testování docházet. Ve statistikách je uvedeno, že pro testování kosmetiky není použito žádné zvíře, ale je možné to obejít. Např. testováním látek, které jsou primárně použity pro jiné účely než kosmetiku a to se potom v těch statistikách neobjeví."

Jiný úhel pohledu nabízí vedoucí pracovnice Chovného a uživatelského zařízení laboratorních zvířat při MU v Brně Iva Pipalová.

"Kdyby nějaký kosmetický výrobek ublížil člověku, tak se to jinak, než na zvířatech otestovat nedá. Zatím se bez zvířat nejsme schopni obejít, my ty procesy a děje nemůžeme nějak nasimulovat."

Oponentní názor zní, že člověk je jiný tvor a tak ty účinky na něj jsou jiné.

"To je dětinský názor. Jedná se o to, že biologické děje analogicky odvozujeme od živého zvířete. Nikdo netvrdí, že člověk je stejný jako myš."

Přišla jste s testováním zvířat v laboratořích osobně do styku. Vidíte v tom oboru nějaký vývoj?

"Pokrok je obrovský. Přibýváním alternativních metod ubývá zvířat. K tomu došlo hlavně na začátku 90. let, protože pracoviště ještě nebyla schopna dostát všem parametrům pro chov zvířat. Ale já si nepamatuji za celý svůj život, že by mě někdo učil týrat zvíře, které bylo určeno k pokusným účelům. Každý vědecký pracovník ví, že když bude pracovat na stresovaném zvířeti, kterému ubližuje, tak ty výsledky prostě nezíská."

Já jen doplním, že více informací se můžete dozvědět na internetových adresách www.netestovanonazviratech.cz a www.pokusynazviratech.cz.