Ti, kdo byli první, budou posledními

Jako malou revoluci či mobilizaci národa vidí reakci veřejnosti na iniciativu Vyměňte politiky její organizátoři. Na výzvu, aby lidé šli k blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny a volili nové tváře, reagují jak významné osobnosti české kultury, tak veřejnost.

K iniciativě Vyměňte politiky se hlásí další a další osobnosti veřejného života, přibývá i dobrovolníků a sympatizantů. K nápadu organizátorů vyzvat veřejnost k tomu, aby šla ke sněmovním volbám a volila nové tváře, se už přidali například zpěváci Marta Kubišová, Dan Bárta a Aneta Langerová či herci Aňa Geislerová nebo Viktor Preiss. Svou pomoc s rozšiřováním letáků a samolepek nabídly tři stovky dobrovolníků, webové stránky této iniciativy si otevřelo více než sto tisíc lidí. Podle Davida Seiberta, organizátora iniciativy Vyměňte politiky, není cílem projektu lidem radit, koho mají volit:

"My nechceme dávat nějaký přímočarý návod, koho a jak volit. To, co my chceme, je, aby si lidé uvědomili, že jít k volbám a někoho volit souvisí s jejich občanskou zodpovědností, že nestačí jenom sedět v hospodě a nadávat na poměry a na to, jak politici rozkrádají tuto zem, ale že je potřeba vstát a něco s tím udělat. A to, co můžeme dělat my jako občané, je prostě jít k volbám a vybrat si zodpovědně někoho, komu věříme."

"Chceme lidi upozornit, že stát došel někam, kde je to k nevydržení. Korupce a lež se staly normou a my s tím musíme něco dělat," tvrdí organizátor iniciativy Vyměňte politiky David Seibert. Poslechněme si, proč se mezi prvními k této iniciativě připojili zpěváci Aneta Langerová a Dan Bárta:

"Protože jsem zkrátka nespokojená a jenom to chci dát najevo a chci, aby se lidé, kteří jsou kolem a třeba poslouchají moji muziku a mají podobný názor, nad tím zamysleli. Aby věděli, že v tom nejsou sami, a aby také věděli, že se s tím dá něco dělat. Takže to je spíš asi taková podpora pro ty lidi, aby prostě šli a něco změnili,"řekla Aneta Langerová a Dan Bárta k tomu připojil:

"Protože to nové koště určitým způsobem fungovat může a za čtyři roky je vyměnitelné. Daleko zajímavější efekt je ten, že jestliže lidé, kteří volit půjdou, zjistí, i když je to samozřejmě v jistém smyslu idealistické, že vlastně skutečně ten jejich hlas tu váhu má, tak podruhé už to prostě normálně bude 'brnkačka'. Budou vědět že O.K. čtyři roky to vydržíme, a pak ty,ty,ty a ty - půjdeš!"

Politolog Tomáš Lebeda aktivity, které lidi vyzývají k účasti ve volbách a k pečlivému výběru voleného kandidáta, vítá:

"Na druhou stranu silně nesouhlasím s paušálním vyjadřováním preferencí typu čtyři preferenční hlasy odzdola, protože tady se pracuje s nějakým kolektivním principem, který by předpokládal, že všichni, kteří stojí v čele kandidátních listin, jsou a priori špatní, a všichni, kteří jsou na konci kandidátních listin, jsou a priori dobří. Já rozumím tomu mechanismu, proč vlastně k tomuto ti aktivisté vybízejí, ale na druhou stranu tímto způsobem se demokracie dělat nedá. Skutečně by voliči měli vážit každého kandidáta individuálně."

S blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny se objevuje čím dál více politických nespokojenců, kteří se formují na různých internetových stránkách.

Foto:www.vymentepolitiky.cz