Tlak na premiéra Grosse sílí

Premiér Stanislav Gross a jeho žena Šárka, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Aféra kolem nejasného financování majetku rodiny Grossových se den ode dne rozrůstá. Pod peticí, která požaduje premiérovo odstoupení, se množí podpisy, předseda neparlamentní politické strany Michal Simkanič vyzval premiéra Grosse k odstoupení a trpělivost dochází už i šéfovi lidovců Miroslavu Kalouskovi. Podrobnosti má Martina Lustigová.

Michal Simkanič,  foto: ČTK
Předseda miniaturní neparlamentní politické strany Česká pravice Michal Simkanič vyzval v pondělí odpoledne premiéra Grosse k rezignaci - premiér podle něj škodí zemi. Simkanič vstoupil do kauzy kolem Grossova bytu tím, že od věřitele Grossova strýce koupil směnku a poté její originál zničil. Simkanič nepředpokládá, že by Gross sám rezignoval: "Právě proto jsem cítil povinnost současně vyzvat jménem našich spoluobčanů i Poslaneckou sněmovnu, aby, jak se říká, konala svoji povinnost."

K tomu, aby Poslanecká sněmovna mohla vyjádřit nedůvěru vládě, je potřeba nadpoloviční většiny hlasů všech poslanců. K opozičním stranám by se proto musel přidat i některý z poslanců vládní koalice, což dosud vypadalo jako hodně nereálná představa. Nyní se však zdá, že trpělivost došla i předsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi: "Pevně věřím, že panu premiérovi je zřejmé, že teď už nestačí jenom vysvětlovat, že ten problém musí vyřešit, protože ten problém má svůj zásadní ústavní rozměr." Podle Miroslava Kalouska aféra kolem bytu premiéra Grosse ohrožuje akceschopnost celé vlády. Po jednání vedení KDU-ČSL Kalousek uvedl: "Předsednictvo mě dnes pověřilo, abych vyzval předsedy ČSSD, ODS a Unie svobody k jednání o aktivních krocích, které by ochránily dobré jméno České republiky. Před tímto jednáním budeme iniciovat schůzku vedení koaličních stran. Domníváme se, že ten problém už není problémem jenom sociální demokracie, jenom premiéra - je problémem v zásadě všech. A všichni bychom měli hledat aktivní řešení." Podle Miroslava Kalouska nemá smysl, aby vláda sama požádala sněmovnu o důvěru - mohlo by se podle něj stát, že by koaliční vláda byla nahrazena vládou ČSSD podporovanou komunisty. Podle mluvčí vlády Věry Duškové se premiér Gross začne Kalouskovou výzvou zabývat ve čtvrtek po návratu z Francie. Sám Miroslav Kalousek na aféru kolem premiéra reagoval dosud spíše zdrženlivě. K ostrému komentáři ho údajně přiměly až informace o tom, že stavba bytového komplexu, na níž se podílí premiérova žena Šárka, je možná financována ze zisků nevěstince, který údajně provozuje přítelkyně rodiny Grossových Libuše Barková.

Premiér Stanislav Gross a jeho žena Šárka,  foto: ČTK
Šéf opozičních občanských demokratů Mirek Topolánek výzvu k jednání přivítal: "Zúčastníme se každého jednání, které povede k ukončení trápení této vlády a případně ke zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny. Pokusíme se k takovému jednání přistoupit konstruktivně."

Vedle gest politiků se objevila i petice, která žádá Grossovo odvolání. Jeden z organizátorů petice, Martin Malý, vysvětluje, proč odvolání premiéra požadují: "Dospěli jsme k názoru, že osoba premiéra Grosse je nedůvěryhodná a v podstatě i poškozuje dobrý obraz České republiky ve světě. Myslíme si, že takový člověk nemá důvěru lidí nebo ji těžko může mít."

Kolik už je pod peticí podpisů?

"V tuto chvíli je pod peticí necelých 19 000 podpisů."

A co iniciátorům petice na premiérovi vadí? Vedle toho, že nedoložil původ peněz, ze kterých financoval svůj byt, také zřízení policejních týmů Mlýn a Zubr a jmenování někdejšího příslušníka Pohotovostního pluku SNB Pavla Přibyla do vysoké funkce na Úřadu vlády. Věří Martin Malý v úspěch petiční akce? "Pokud za úspěch budeme považovat to, že se o celé věci bude aspoň mluvit a že si politici zvyknou, že jsou pod větší veřejnou kontrolou, že si nemohou dovolit cokoliv, tak úspěch to, doufám, mít bude. Pokud chceme opravdu dosáhnout toho, aby byl Stanislav Gross odvolán, tak tam si jistý nejsem. Ale myslím si, že ve slušné společnosti by Stanislav Gross odstoupil sám a k této petici by ani nemuselo dojít."