Tolštejnské panství

Tolštejn, foto: Mirek256, CC BY 3.0 Unported

Dnes se vydáme na nejsevernější okraj České republiky, do Šluknovského výběžku a společně se Zdeňkou Kuchyňovou navštívíme Tolštejnské panství.

Tolštejnské panství skutečně na severu Čech existovalo a to někdy v 15. století za časů pánů Berků z Dubé. A existuje i dnes, i když jenom na turistických mapách. O jeho vznik se zasloužil také starosta Jiřetína pod Jedlovou Josef Zoser. Na nápad vyhlásit panství v 21. století ho přivedla myšlenka výrazně zviditelnit tento opomíjený region republiky.

"Severní Čechy všeobecně jsou nepopulární a co se týče cestovního ruchu nejeví cestovní kanceláře ani turisté moc velký zájem. A to hlavně proto, že nevědí na jakém území se třeba náš region nachází. My se nacházíme v Lužických horách a do části našeho území zasahuje i nejmladší Národní park České Švýcarsko. A když k tomu přidáte historické památky, kterých je ve Šluknovském výběžku značné množství, k tomu turistické pěší trasy, cyklotrasy a další nabídky, takže si myslíme, že je u nás co nabídnout."

Tolštejn,  Mirek256,  CC BY 3.0 Unported
A právě proto se starostové a podnikatelé rozhodli upozornit na zdejší kraj nějakým netradičním způsobem a vyhlásili hru Vandrování po Tolštejnském panství. Návštěvník, který přijede do Šluknovského výběžku si na informačních střediscích může koupit cestovní pas s mapou Tolštejnského panství. V ní najde vyznačené sportovní, kulturní, historické a přírodní zajímavosti regionu i kontakty na firmy, které jsou do hry zapojeny. A vandrování může začít. Při návštěvě zajímavých lokalit dostane turista do pasu razítko. Když navštíví například restauraci a nechá zde útratu za více než 150 korun, získá místní platidlo skleněný tolštejnský krejcar. Když těch krejcarů má víc, přijde na informační středisko a může směňovat.

"Za pět krejcarů dostane Vildovy kapky - to je místní lužická bylinná vyrobená z bylin Lužických hor. Je to likér v lahvičce jednodeckové, takové placatce, která se pro takovou turistiku velice dobře hodí. Může dále za osm krejcarů získat měšec, do kterého si může ukládat mince, který je vyroben ze sametu, to je tradiční látka, která se vyrábí tady v našem regionu ve Velvetě ve Varnsdorfu. Dál může získat za tuším 17 krejcarů tričko Tolštejnského panství, na kterém je vytištěna silueta našeho patrona hry, dobrotivého loupežníka Vildy."

Zbojník Vilda údajně jako jediný znal místo tajemného pokladu - truhly plné krejcarů a grošů - ukrytého na hradu Tolštejně. Pravdou je, že dobrotivý loupežník Vilda je postava vesměs vymyšlená. Přesto však o něm vyjde knížka. Tolštejnské panství totiž vyhlásilo literární soutěž, do které se se svými příběhy o loupežníkovi přihlásilo na dvacet autorů. A právě tyto příběhy budou obsahem nové knížky. Dnešní poutník se tedy loupežníků obávat nemusí, avšak v minulých staletích tu opravdoví lapkové byli. Divoký kraj okolo hradu Tolštejna byl útočištěm loupeživých rytířů z rodu Vartenberků. Později se v jeho rozvalinách skrývala i tlupa vedená loupežníkem Zelenovousem. O samotném hradu Tolštejnu, který leží nedaleko Jiřetína pod Jedlovou, se říká, že vznikl ve 13. století jako strážní hrad na - kupecké cestě mezi Žitavou a Prahou. Za třicetileté války ho však švédská vojska zničila.

"A od té doby již nikdy nebyl obnoven. V roce 1865 místní cestovatel dostal svolení od majitele panství a postavil v ruinách hradu Tolštejna, restauraci ve stylu horských švýcarských restaurací. Tato restaurace stojí dodnes, i když bohužel není v dobrém stavu a není možné poskytovat služby, tak jak bychom si představovali."

Rozhledna Jedlová,  foto: Mirek256,  CC BY-SA 3.0 Unported
Jak dodal starosta Jiřetína Josef Zoser, blýská se však na dobré časy. Obec se chystá podílet na obnově provozu restaurace a co víc, rekonstrukcí by mělo projít i zimní lyžařské středisko, které bylo vybudováno před dvaceti lety. Na nedalekou rozhlednu Jedlová i na hrad Tolštejn by pak měla ty lenivější turisty vozit sedačková lanovka. Obec se snaží zachránit také zdejší unikátní architekturu. Když se totiž podíváte na zdejší domy, zdá se vám, jakoby seděly na nějaké podstávce a tak se jim taky říká.

"Je to lužická architektura, jsou to podstávkové dřevěné domy. Ta architektura je v rámci Evropy pouze v regionu od Mělníka na Kokořínsko směrem sem k Severu, ale hlavně také na německé straně v Sasku, ale i na části polské strany. Takže jsou aktivity v těchto třech zemích zajistit finanční prostředky na údržbu a rekonstrukci těchto domů, protože je to skutečně rarita a ty domy, pokud jsou udržované, hlavně zásluhou chalupářů, jsou velice krásné. Věřím, že těmto aktivistům se určité prostředky podaří zajistit, tak aby se zastavila devastace některých těchto domů, aby se zachránily pro příští generace."

Jak už se zmínil starosta Josef Zoser, do Tolštejnského panství zasahuje i nejmladší Národní park České Švýcarsko. Je zde unikátní pískovcové město. Zdejší území svou rozsáhlostí a minimálním osídlením nemá v Evropě obdoby. Jak uvedl náš průvodce parkem Jiří Marek, velkou zajímavostí zdejšího parku jsou i skalní hrádky, které tady byly v 15. století.

"Souvisely s první kolonizací tohoto území, kdy český panovník sem zval z Německa osadníky, aby mu přinesli nějaký finanční prospěch. Takže ten hrádek sloužil k tomu, aby ten panovník tady měl své představitele. Ty hrádky měly význam tak po dobu sto let, víc ne. Pak zanikají. Je jich tady sedm. Jsou tam vykopané do pískovce studny, udělaný sklep, nebo domeček a nad tím stála nějaká dřevěná stavba."

Na zdejších hrádcích žilo zhruba deset lidí, většinou úředníků šlechtice, který dostal kolonizaci území na starost. Tolštejsnké panství má kromě přírodních krás i řadu historických zajímavostí. Například unikátní křížovou cestu v Jiřetíně či nejseverněji položenou loretu v Rumburku. Ale sem se podíváme příště.

10
50.857222000000
14.581667000000
default
50.857222000000
14.581667000000