Tomáš Sniegoň: Je luxus žít uprostřed tří kultur

Tomáš Sniegoň

Novinář, publicista, historik, autor řady knih, i televizních pořadů už 30 let nabízí české veřejnosti  postřehy o životě ve Švédsku i dalších severských zemích.

Začínal v Mladém světě, ve své době jednom z nejpopulárnějších českých časopisů. Na počátku devadesátých let se vydal do Švédska. „Přijel jsem jako novinář, který chtěl zůstat novinářem a neuměl slovo švédsky. To dnes nechápu, ale tehdy mi to přišlo zajímavé,“ říká v dalším díle podcastu Hovory na dálku Tomáš Sniegoň. „ Společnost tehdy byla hladová po informacích.“ Začal  spolupracovat s ČTK, Českým rozhlasem i Českou televizí, pro kterou natočil několik Postřehů odjinud. „ Zájem o Švédsko se proměnil. Dnes mi média volají jen kvůli přistěhovalecké krizi a covidu, tedy spíše volali, do té doby než Česká republika Švédsko předstihla.“

Z novináře se proměnil v historika, vyučuje na univerzitě, začal se zajímat o dění ve střední Evropě zvenčí. Ve Švédsku zapustil kořeny, i když za manželku má Slovenku. „ Je zajímavá otázka, jaký rodný jazyk mají naše děti, ale je to luxus, že se můžeme pohybovat mezi těmito kulturami." Co dalšího prozradil Petru Vavrouškovi? Které období z historie ho zajímá nejvíc? Jaké bylo psát knihu s bývalým šéfem KGB a proč dodnes nevyšla česky? Jak velký je zájem Švédů o Česko a jaké stereotypy přežívají v pohledu Čechů na Švédsko? Více v aktuálním vydání Hovorů na dálku.

klíčové slovo:
  • Hovory na dálku
spustit audio

Související

  • Hovory na dálku

    Rozhovory se zajímavými inspirativními Čechy žijícími v zahraničí.