Turisté najdou v Hronově rodný domek Aloise Jiráska

Rodný domek Aloise Jiráska, foto: Kelovy, CC BY-SA 3.0 Unported

Když se řekne Hronov, většina lidí si toto městečko spojí se známým festivalem Jiráskův Hronov. Slavný spisovatel se v tomto městečku na řece Metuji narodil a dodnes tu jeho rodný domek stojí.

Jiráskovo divadlo
Dominantou hronovského náměstí je Jiráskovo divadlo. Postavil ho místní rodák Jindřich Freiwald a od roku 1931 se tu každoročně konají mezinárodní přehlídky amatérského divadla - Jiráskův Hronov. Druhé patro slouží jako muzeum a nabízí zajímavosti o známém spisovateli.

Každého návštěvníka Hronova určitě zaujme Jiráskův rodný domek, který vypadá mezi modernějšími budovami poněkud zvláštně a jakoby 'utopený' pod silnicí. Pochází z konce 18. století a je to památka lidové architektury. Jak uvedla průvodkyně Jana Pavlisová, Jirásek byl z 9 dětí.

Rodný dům Aloise Jiráska,  foto: Kelovy,  CC BY-SA 3.0 Unported
"Pobýval tu jen do deseti let, protože pak šel do Broumova, kde čtyři roky absolvoval nižší školu. Tam byl tzv. na handlu, německé děvče bylo zase u nich v rodině. Pak odchází do Hradce Králové a po maturitě do Prahy na filosofickou fakultu. Sem se vracíval jen o prázdninách."

Málokdo ví, že autor románů Proti všem, Temno, F.L. Věk či slavné hry Lucerna, byl také nadaným malířem. Původně totiž uvažoval studiu výtvarného umění. Talent zdědilo i jedno z dětí.

"Byla to dcera Božena Jelínková, akademická malířka. Nádherně malovala, to měla po Aloisi Jiráskovi. On se dlouho rozhodoval jestli bude malířem nebo spisovatelem. Velice pěkně kreslil, ale pak rodiče usoudili, že bude větší jistota, když bude učitel. Pouze tato dcera jediná talent převzala. Nikdo ze sourozenců Aloise Jiráska, ani z jeho dětí takové vlohy neměl."

Pravnuk Aloise Jiráska,  Jan Antonín Duchoslav  (uprostřed),  ve filmu Sněženky a machři z roku 1982
Ještě dnes žijí Jiráskovi pravnuci - má jich 13. Dva z nich jsou poměrně známí, protože jsou herci. Jiří Práger hodně dabuje a Jan Antonín Duchoslav se proslavil filmem Sněženky a machři.

Nábytek v rodném Jiráskově domku sice není původní, ale je to tam přesně tak, jako v době, kdy tam žil.

"Maminka Aloise Jiráska byla pekařka, takže se tady peklo. Jsou tu pekařské troky, v tom se zadělávalo těsto, na válu se zpracovávalo a v černé kuchyni peklo. Tatínek Aloise Jiráska byl původně tkadlec. Když se sem přiženil, tak si udělal během jednoho týdne pekařský kurs v Náchodě, aby mohl pomáhat paní při pečení. Je tu kupecký zvonek, ten byl venku a když se zazvonilo, paní Jirásková šla a prodávala. Prodejna byla v malé místnosti, byly tam regály, kde bylo vystavené pečivo. Dnes je tu výstava věcí tehdy používaných. Třeba nástroj u dveří, co vypadá jako pádlo, tak to je kopisto na míchání těsta v trokách. Na zemi pak vidíte různé ošatky, kleště na oplatky,"

Jiráskova socha v Hronově,  foto: Martint,  GNU Free Documentation License,  Version 1.2
ukázala zajímavosti domku Jana Pavlisová. Původní je tu jídelní servis. Ten sem věnoval Alois Jirásek, který tu byl ještě rok před svojí smrtí. Možná trochu překvapí, že ačkoliv v domku žilo až 13 lidí, postel je tu jen jedna.

"Malé děti spaly na peci, jinak ostatní spali na lavicích nebo na zemi na slamnících, v létě na půdě. Postelí tady víc nebylo než jedna rodičů. Jejich podobizny jsou nad postelí, je to Vincencie a Josef. Ta postel se vám asi bude zdát malá, ona skutečně malá je, přesto je to postel manželská. Srdíčko na ní znamená, že je přímo svatební. Měří 160 centimetrů na 90 a spali na ní dva lidé."

V této místnosti se Alois Jirásek o prázdninách učil a napsal tam i část své prvotiny Skaláků. Je tu i původní podlaha, stará 220 roků. Alois Jirásek byl i veřejně činný. Roku 1917 jako první podepsal květnový manifest českých spisovatelů za národní samostatnost a o rok později přečetl na slavnostním shromáždění v Obecním domě v Praze národní přísahu. Jak ukazuje známá fotografie, na svém letním sídle v Hronově se Alois Jirásek setkal při oslavě svých sedmdesátin i s Tomášem Garriguem Masarykem. Stýkal se i s Mikolášem Alšem a dalšími výtvarníky, jeho přáteli byli známí spisovatelé Sládek, Rais či Winter.

V parku u Jiráskova rodného domku vyvěrají dva minerální prameny Hronovka a Regnerka s alkalicko-železnatou vodou. Ty patřily Jiráskům. Původně vyvěraly z řeky a přišel na ně už místní vlastenecký kněz Josef Regner Havlovický. Také se po něm jeden pramen jmenuje. Mimochodem kněze Havlovického zvěčnil Jirásek i v románě U nás.

Hronov dal světu i další známé osobnosti. Narodil se tu malíř a spisovatel Josef Čapek, spisovatel Egon Hostovský, dětství tu prožil i klasik českého filmu Jan Špáta.